Naslovna Novo Živi zid: Zašto djelatnici škola moraju sami plaćati stručno usavršavanje?

Živi zid: Zašto djelatnici škola moraju sami plaćati stručno usavršavanje?

33
0

Uoči Svjetskog dana učitelja prigoda da se kaže, da bi rad učitelja i nastavnika trebao biti prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da ulaskom u učionice, učitelji svakog dana imaju veliku odgovornost da učenicima prenesu znanja koja će biti primjenjiva u svakodnevnom životu i prilagođena izazovima budućnosti. Da bi djeca imala sretno djetinjstvo, kvalitetno školovanje te u konačnici perspektivnu budućnost nužno je da i učitelji imaju uvjete za svoj rad koji se između ostalog sastoji i u usavršavanju u struci.

Elementi za vrednovanje stručnosti i kvalitete rada učitelja odnosno profesora su između ostaloga i stručno usavršavanje preko kojeg se dolazi do statusa mentora ili savjetnika. Te stručne skupove organiziraju AZOO i druge institucije i udruge.

Ne mali broj djelatnika u našoj Županiji već godinama zbog svog usavršavanja sami plaćaju smještaj, prijevoz i hranu, a dnevnicu nikad ne vide. U novom kurikulumu ali i Pravilniku o napredovanju učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama obaveza je nastavnog osoblja da se usavršava. Virovitičko-podravska županija kao osnivač svih srednjih škola, a i u većini i osnovnih treba provoditi i kontrolirati sve ove aktivnosti odgojno-obrazovnog procesa, a ne samo kad treba nekog zaposliti.

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama ovom prilikom Vas pitam zašto djelatnici škola moraju sami plaćati svoje stručno usavršavanje a djelatnici Županije na čelu sa Vama to ne moraju plaćati?

U Virovitici, 04.10.2018.

Staniša Žarković
koordinator Živog zida za VPŽ

(33)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*