Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Vrijedno coaching pitanje 

Vrijedno coaching pitanje 

19
0

Coaching kao vještina sve više dobiva interes šire populacije pa se tako (posljedično) javio i interes za trikovima i tajnama kako ga iskoristiti u “spoznaji boljeg korištenja ljudskog potencijala”.

I dok su oni (trikovi & tajne) dobar okidač koji pokreću interes i prodaju edukacija iz tog područja, te ja kao osoba iz tog miljea sada mogu trubiti kako to nije sve i kako treba poznavati pozadinu, imati iskustva, razumjeti odnose coaching procesa i što sve ne, “brzi recepti” su i dalje na prvom mjestu interesa.

Coaching je usmjeren na istraživanje različitih mogućnosti kako bi se došlo do željenog / potrebitog rezultata, a ponekad se zna desiti da definiranje rezultata / cilja bude tema coachinga, no to je za jednu druga temu / tekst.

Dakle, “tajna” je u istraživanju mogućnosti i opcija, što nas dovodi do važnog coaching pitanja:

Ima li još nešto [što / kako ] bi [došao / ostvario / mogao] doći do [cilja / rezultata / stanja]?

Taj famozni “ima li još…” pokreće istraživanje, pokreće ljude da barem malo zakorače izvan okvira uobičajenog (čitaj: zone komfora)…

Sve super, a kako to iskoristiti u biznisu?

(1) Kao alat za razgovor s djelatnicima u otkrivanju rješenja / motivacije za bolje rezultate

(2) Kao odličnu tehnika u prodaji / demonstraciji i otkrivanju motiva za suradnju s potencijalnim klijentom. (Ima li još nešto što biste željeli da implementiramo u XYZ rješenje? Imate li još nešto što biste htjeli da dodamo / maknemo iz ove ponude?)

Primijetite kako je ovo primjer zatvorenog pitanja (nemojte bježati od takve vrste pitanja ako znate kako dalje voditi proces) nakon čega slijedi “istraživački dio” i zaključenje dogovora.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Za one koji žele znati više. U pregovaranju se ova tehnika vrlo efikasno koristi kod rješavanja prigovora. Proces izgleda tako da  identificirate “uobičajene” zapreke i prigovore koji su često neutemeljeni ili imaju manju važnost od onog što druga strana ne može / ne želi jasno izgovoriti. Na to izgovarate rečenicu: “Uz nabrojane zapreke za dogovor suradnje, IMA LI JOŠ NEŠTO što bi moglo spriječiti dogovor?” I… (otvara se škrinja s tajnama i pravim razlozima)… više & dublje u skorašnjem Business Klinika PREMIUM programu.

(19)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*