Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Usporedba s konkurencijom?!

Usporedba s konkurencijom?!

19
0

Iako mnogi mudri ljudi savjetuju kako je loše uspoređivati se s drugima i da bi se jedino trebali uspoređivati sami sa sobom, teško da se mi manje mudriji maksimalno možemo držati tog savjeta.

Ljudski mozak funkcionira tako da uspoređuje stvari / situacija i onda na temelju te odluke donosi odluku.

Hoću li kavu ili čaj, sms ili poziv, email ili poruka, slatko ili slano, veliki ili još veći komad torte…

Na temelju takvog modela funkcioniranja i prodajne aktivnosti su gotovo pa identične.

Uobičajeno je uspoređivanje s našom konkurencijom, pa na toj temi budu uobičajeni stavovi:

  • konkurencija mi omogućuje da budem bolji
  • prateći konkurenciju, uzmem ono što je dobro, a ono što oni rade loše ja složim još bolje
  • dobro je znati tko ti je prijetnja / neprijatelj
  • kad nemam svoje ideje, kopiram konkurenciju

Klasična priča uspoređivanja – potencijalni klijenti će vidjeti nas i njih, pa će onda procijeniti kome dati pažnju.

Pa kad je tako i ne postoji način da to spriječimo, možda bi uz par “TRIKOVA” mogli skrenuti pažnju na sebe i time dobiti neki ekstra bod.

I klasik u tom smjeru je rečenica (ili njezina izvedenica) – “… za razliku od _, mi _”

Da smo u počecima 90-ih godina prošlog stoljeća, ovo bi bila odlična tehnika za privlačenje pažnje i diferencijaciju ali danas je to jedan veliki NO GO ako niste igrač s puno love i dobre reputacije.

Uobičajeni primjer ove tehnike i zamke je kada tvrtka napravi usporednu tablicu njihovog proizvoda / usluge s konkurencijom, pa onda kod njih ima više zelenih kvačica, a kod konkurencija nekoliko više crvenih iksića.

Klasični zaj* u prodajnim pismima kod ove “tehnike” je preuranjeno uspoređivanje. 

Nikada nije dobro ispalo kada na samom vrhu ili u samom uvodu svog prodajnog pisma ili prodajnog nastupa krenete s uspoređivanjem sebe s konkurencijom i računati na to da će vam druga strana dati povjerenje.

Puno bolje i isplativije je krenuti s građenjem kredibiliteta. “Tko smo i zašto smo ovdje…” je odličan početak.

……….

Za par dana (10.1.2018.) održavam web radionicu (webinar) na temu kako napisati prodajno pismo gdje ćete moći ući dublje u današnju temu ali i vidjeti u praksi kako se piše prodajno pismo od nule.

Osim novog znanja, ovo je prilika da usvojite nekolicinu tips&tricks kako napisati efikasno prodajno pismo ali ujedno i sudjelovati u live izrade jednog ili dva prodajnih pisama iz teme koja će se predložiti tijekom trajanja webinara.

Webinar će trajati koliko god je potrebno da traje – tako dugo dok svi polaznici ne dobiju odgovore na svoja pitanja i dok ne ispucamo sve teme i tehnike u izradu efikasnog i kvalitetnog prodajnog pisma.

Snimka webinara bit će dostupna nakon njegovog održavanja, tako da ako ne možete sudjelovati ili bude ipak “previše za shvatiti na prvu” uvijek možete ponovno pregledati i proučiti.

Link za registraciju po povoljnoj cijeni i vrijedi do trenutka održavanja webinara.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Za one koji žele znati više i traže zamku s uspoređivanjem – često se ta usporedba svede i na usporedbu po cijeni, pa ako su vam financije “nategnute” i ipak ste bolji od konkurencije u nekim drugim karakteristikama, onda je “usporedba na prvi kontakt” loša strategija. Sukladno tome, ako vam je najveća prednost cijena, tada “udri Miško” do maksimuma.

Više o tome možete saznati i vidjeti na webinaru, tako da ako ste u dvojbi ili trebate pojašnjenja koja strategija u prodajnim pismima je za vas, registrirajte se i gledamo se za par dana.

(19)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*