Tajni kupac / tajni poziv

160
0

U okruženju postoji nekoliko tvrtki specijaliziranih za mistery shopping, no uz malo truda možete i sami napraviti tajno nadgledanje prodaje i komunikacije svog biznisa.

Mistery shopping ili “tajni kupac” je proces u kojem se stručna osoba izvan tvrtke predstavlja kao kupac, te nakon završene kupnje ili neke druge aktivnosti koju je prošao, daje izvještaj iz kojeg vodstvo tvrtke radi plan unapređenja poslovanja.

Takvi izvještaji mogu dati jako dobru sliku i pregled poslovanja, jer često vodstvo tvrtke radi dnevne i operativne uključenosti ne može subjektivno sagledati kako izgledaju procesi i kako ih (potencijalni) klijenti doživljavaju. Naravno, za nešto takvog treba imati snage i volje, jer izvještaji mogu pokazati stvari koje se vodstvu ponekad neće sviđati.

Samo da ne bi bilo zabune, ovo isto vrijedi i za male tvrtke gdje ste sami sebi gazda, nemate zaposlenih i nemate formalizirane procese. Zapravo, ovakav mistery shopping vama malima i najviše treba.

Najlakši pristup tajnog kupca je da zamolite prijatelja koji će tu istu aktivnost delegirati svom prijatelju, kojeg vi osobno ne poznate. Osoba koja je “tajni kupac” jednostavno treba glumiti kupca, naručiti uslugu, pitati pitanja, reklamirati, odugovlačiti, tražiti izmjene i sve što je moguće u jednoj takvoj poslovnoj aktivnosti.

Izvještaj koji ćete dobiti je izrazito vrijedan i neka vam posluži kao smjernica u kojem stvarima se trebate unaprijediti.

*****

Sljedeće tri epizode: Što tu ima za mene?; Mijenjaj samo jednu varijablu; Pokretne slike

Javite koliko vam je današnja epizoda korisna i primjenjiva, dok arhivu najzanimljivijih tekstova iza BK serijala možete čitati na www.business-klinika.com.

Hvala,

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Mala molba – ako su vam sadržaji BK Newslettera vrijedni i još k tome mislite da mogu biti korisni vašim prijateljima i partnerima, uputite ih na business-klinika.com da se pretplate na BK newsletter (uvijek se mogu odjaviti ako im dinamika poruka ili sadržaji ne odgovaraju).

(160)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*