Strah od prigovora

22
0

“Gospodo,

proizvod koji ste nam prodali ili da budem puno direktnija – UVALILI je prava katastrofa. Sve što ste napisali i obećali je LAŽ, a kad malo bolje razmislim, vaša milozvučna cvrkutanja i obećanja na telefonu su bila jedna odlična predstava MANIPULACIJE.

Izvolite istog ovog trenutka… jer ću…“

Da odmah pojasnim, gornje pismo je izmišljeno i poprilično sam siguran da se jednom manjem broju poduzetnika takva situacija desila, no za današnji tekst volio bih fokus staviti na jednu stvar – osvještavanje kako veliki broj poduzetnika ima strah da bi im se nešto sličnog moglo desiti.

Strah od agresivnog i optuživačkog prigovora je izrazito nezgodan, te koliko sam do sada vidio, samo se iskusne poduzetničke ninje znaju nositi s ovakvim napadima, dok se velikoj većini nas poduzetnika na takvu vrstu ispada “odrežu noge”. I pazite sada, mnogima se čak “odrežu noge” i na samu pomisao da bi se nešto sličnog moglo desiti.

I onda se u praksi dešavaju situacije:

  • vlasnik postoje control freak
  • djelatnici ne žele pokazati inicijativu jer bi mogli gadno zabrljati
  • igra se ne sigurno i nema inovacije
  • piše se na stotine izvještaja i fokus je na traženje greške, a ne stvaranje napretka
  • uvlači se nepovjerenje

Ako ste se prepoznali u ovome, definitivno da je to nezgodno za brži, veći i efikasniji razvoj tvrtke. Život u strahu nikada nije stvorio dugoročno održiv rezultat. Naravno, ako ste imali neko sra*e u prošlosti i dobro nastradali radi njega, tada se često iz refleksa “puhanje na hladno” i upada u gore opisano stanje i začarani krug.

A kako se izvući iz njega? Iskreno, osvještavanjem da se problemi dešavaju, da svojim djelovanjem stvarate nešto oko sebe i da se nekim ljudima vaše aktivnosti neće sviđati. Ponekad ćete štetu napraviti namjerno i s rizikom, a ponekad ćete sra*e napraviti iz totalno nesvjesnih situacija.

Zato je bitno osvijestiti kako NIKADA nećete zadovoljiti 100% tržišta, kako će uvijek biti onih koji se s vama ne slažu i kako su PRIGOVORI dio poslovnog ŽIVOTA. 

Strah od prigovora ili kako ja to slikovito zovem “strah od galeba” (dođu, pose*u vas i odlete dalje) osvijestite jer na njih (galebove) ne možete utjecati, a ako su prigovori u kategoriji reklamacije – tada potražite u arhivi BK newslettera formulu za njihovo rješavanje i držite se tih četiri koraka.

I to je to, nema više… cilj mi je bio osvijestiti vas jer je to najbolje oružje za ovakve situaciju. Javite mi jesam li uspio.

Hvala na čitanju te želim uspješan nastavak tjedna & pišemo se za nekoliko dana.

Goran Blagus
(Business klinika)

(22)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*