Naslovna Novo Sretan Festivus

Sretan Festivus

39
0

Ako ste frustrirani i razočarani, danas je vaš dan. Jednostavno se okupite oko aluminijske šipke i tračajte o drugima, a večer završite hrvanjem.

“Drugima Božić, a nama – Festivus”, izgovorio je Frank Constanza i dogodilo se čudo. Ta je izjava potakla ljude diljem svijeta da započnu slaviti najveći anti božićni blagdan.

Festivus je na mnogo načina otpor božićnoj komercijalizaciji i kao takav je namijenjen ljudima koji se žele oduprijeti onome što je Božić danas postao.

Iako je Festivus izmišljeni blagdan nastao u obitelji Constanza koju smo više puta imali prilike gledati u TV seriji Seinfild – povijest vuče iz stvarnog života.

Naime, Festivus je nastao u trenutku kada se Frank Constanza potukao sa drugim kupcem oko igračke za sina. Uvidio je besmislenost komercijalizacije i pritiska koje Božić sa sobom nosi. Tom se prigodom u njegovoj glavi rodila ideja o “blagdanu za sve ostale”.

Inače, sama ideja Festivusa nije nastala u Seinfildu – ona vuče korijene iz 1966. godine. Smislio ga je pisac Dan O’Keefe još 1966., a njegov sin Daniel, jedan od scenarista na serijalu, ga odlučuje ubaciti u Seinfilda.

Festivus se slavi dijametralno suprotno Božiću. Tijekom proslave okupljeni se prisjećaju frustracija iz prethodne godine, i tada kreću prigovori i pokude drugim sudionicima proslave. Večera ne smije nalikovati božićnom objedu, priprema se neko jednostavno jelo poput tjestenine, a umjesto kićenja bora se postavlja obična aluminijska šipka bez ukrasa. Darovi se ne kupuju niti poklanjaju, a za kraj blagdana obitelj organizira hrvanje sve dok otac ne završi na podu, tada je proslava gotova.

Sretan vam Festivus!

 

(39)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*