Naslovna Novo Seoska olimpijada u Mađarskoj

Seoska olimpijada u Mađarskoj

112
0

U nedjelju 04. lipnja 2017. godine – Udruga sportske rekreacije SPORT ZA SVE – PODRAVAC iz Sopja, na čelu s neumornim animatorom svoje zajednice trenerom Jozom Šantakom Đalom, sudjelovala je na 19. Seoskoj olimpijadi u mađarskom selu Somogyharsagy (Šomođiharšađ).

Ovo prekrasno mjesto u brdima 15- tak kilometara sjeverno od Sigetvara ugostilo je 10 ekipa po 5 natjecatelja iz svoje države, Njemačke, Finske i Hrvatske.

U 12- tak simpatičnih disciplina (zapravo najobičnijih seoskih poslova) kao što su izvlačenje vode iz bačve cugom, guranje bala sa sijenom, prebiranje zrna graha iz kukuruza, vožnja šukarama, pilenje drva žagom i dr. složna ekipa iz Sopja osvojila je 3. mjesto.

U brončanoj ekipi bili su: Dorijana Drokan, Danijel Rastija, Tomislav Matić i braća Tomislav i Mario (kapetan) Tomašević.

U stvari spomenuti stranci iz zapadnih zemalja nisu potpuni stranci, jer sve više cijele obitelji sa sjevera i zapada Europe (Nizozemci, Nijemci, Finci, Britanci i dr.) kupuju jeftino dijelove cijelih sela u Mađarskoj, tamo borave dobar dio godine, osnivaju svoje import-export poslove i polako postaju zaštitnici domicilnih zajednica i organizatori raznih kulturno-sportskih događanja.

Ovu Olimpijadu pratio je bogat kulturno-zabavni program. Od lutkarske predstave za mališane, folklornih skupina, operetnih pjevača, dance i romske grupa mladih plesača i svirača sve s ciljem da se brojni posjetitelji što bolje zabave i provedu vrijeme uz bogatu kulinarsku ponudu.

Program koji je završio vatrometom postidio bih po svojoj raznolikosti mnoge hrvatske organizatore sličnih događanja.

Najatraktivnija ponuda bili su 4 čikoša (konjanika-pastira iz mađarske Puste) koji su pokazali vrhunske vještine u jahanju i dresuri konja, baratanju bičem, jahanju peteroprega, tj. svega onog što je odlikovalo njihove daleke pretke Hune i Ugre pri dolasku u sadašnju postojbinu.

Divan lipanjski dan koji je pokazao sve bogatstvo narodne kreativnosti koja je nenadmašna kada je vodi Spiritus Sanctus Creator.

Vladimir Jelenčić

(112)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*