Naslovna Novo Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

3.34K
0

policija

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su vozačica osobnog automobila i vozač traktora lako ozlijeđeni, dok je jedan vozač osobnog automobila teško ozlijeđen. Tri vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola i jedan prije stjecanja prava na upravljanje.

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 495 prekršaja, od kojih 51 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 71 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 196 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dr. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,84 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 45 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u Ulici J. J. Strossmayera u Virovitici u srijedu oko 15 sati.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ

Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola su uhićene četiri osobe i jedna zbog upravljanja vozilom za vrijeme izrečene mjere opreza.

Pojačane mjere i akcije

 

U petak, 16. ožujka u vremenu od 15 do 23 sata je na području Policijske postaje Slatina provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 53 sudionika u prometu i kod njih utvrđeno i sankcionirano 17 prekršaja, od kojih 4 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

U noći 17./18. ožujka od 22 do 06 sati je na području cijele policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U provedbi akcije su policijski službenici izvršili nadzor 160 sudionika u prometu i kod njih utvrdili i sankcionirali ukupno 44 prekršaja. Ukupno je 18 vozača zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola zbog čega su isključeni iz prometa.
Tijekom proteklog tjedna, od 12. do 18. ožujka se na području Policijske uprave virovitičko – podravske pojačano postupalo u nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa sukladno planiranim aktivnostima organizacije TISPOL. Tijekom cijeloga tjedna su 184 vozača ili suvozača sankcionirana zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, te još 9 putnika na stražnjim sjedalima i 3 vozača zbog nepropisnog prijevoza djeteta.

Sa 1,73 alkohola bježao policiji s krivotvorenim registarskim pločicama

U subotu, 16. ožujka u 20.50 sati, u naselju Zdenci ispred ugostiteljskog objekta, policijski službenici iz Orahovice, uočili su mušku osobu, koja je odavala znakove alkoholiziranosti, kako sjeda u automobil vinkovačkih registarskih oznaka u odlazi u smjeru naselja Slavonske Bare. Uključivanjem plavih rotacionih svjetala, policijski službenici su pokušali zaustaviti vozača, međutim vozač se oglušio o njihove naredbe, te nastavio daljnju vožnju da bi nakon nekoliko minuta skrenuo na poljski put, gdje je ubrzo vozilom zaglibio u blatu. Postupajući prema vozaču, utvrđeno je kako se radi 30 – godišnjaku, koji je upravljao vozilom „VW Golf“ pod utjecajem alkohola od 1.73 promila i bez vozačke dozvole. Vozač je uhićen. Daljnjom provjerom je utvrđeno kako zatečeno vozilo ima ne pripadajuće registarske pločice, te nije osigurano i tehnički pregledano, budući da zatečene registarske pločice, pripadaju drugom vozilu. Registarske pločice i vozilo su oduzeti. Slijedi podnošenje kaznene prijave i optužnog prijedloga.

Glasnogovornik:
Josip Štajdohar

(3341)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*