Naslovna Novo Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

4.08K
0

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih jedna sa smrtno stradalom osobom, 3 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je vozač traktora smrtno stradao, jedna je pješakinja teško ozlijeđena i vozač bicikla, vozačica automobila i putnica u njemu su lako ozlijeđene. Jednu prometnu nesreću je uzrokovao mladi vozač neregistriranog mopeda upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola.

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 228 prekršaja, od kojih 48 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 19 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr. Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.77 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa u subotu u 3.40 sati u Orahovici kod vozača osobnog automobila starosti 32 godine.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ

Sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona su uhićena 3 vozača zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedan zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i 3 su vozača zadržana sukladno odredbama čl. 137. zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane mjere i akcije

U petak, 14. rujna u vremenu od 14 do 22 sata je na području Postaje prometne policije Virovitica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je ukupno utvrđeno i sankcionirano 27 prekršaja, od kojih 5 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Akcija iste usmjerenosti je u noći subota / nedjelja, 15. / 16. rujna u vremenu od 22 do 6 sati provedena i na području cijele policijske uprave. U provedbi ove akcije policijski službenici su izvršili nadzor 138 vozača kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 25 prekršaja, od kojih 12 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Tijekom predstojećeg tjedna, od 17. do 23. rujna na području policijske uprave će se pojačano postupati u nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, od strane vozača, suvozača i svih putnika u motornim vozilima, nadzoru prijevoza djece u vozilima i nepropisnog korištenja mobitela i drugih uređaja koji ometaju vozača u upravljanju vozilom. Provedba ovih aktivnosti će biti vršena sukladno planiranim aktivnostima organizacije TISPOL na području svih zemalja Europske unije.

Teža prometna nesreća i PN vozača pod utjecajem alkohola

Jučer, 16. rujna oko 18.30 sati, u naselju Turnašica, dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao mladi alkoholizirani vozač. Prometna nesreća se dogodila, kada je 21- godišnjak, pod utjecajem alkohola od 2.52 promila, bez zaštitne kacige, upravljao neregistriranim i neosiguranim mopedom kroz naselje Turnašica, smjerom sjever-jug, gdje dolaskom u blizinu caffe bara, nije držao dovoljan razmak iza drugog vozila, pri čemu je došlo do udara mopeda u stražnji dio osobnog automobila virovitičkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 42 – godišnjak, koji nije bio pod utjecajem alkohola. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Slijedi podnošenje optužnog prijedloga.

Isto tako, u subotu 15. rujna u naselju Pitomača, dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač osobnog automobila teže ozlijedio pješakinju. Prometna nesreća se dogodila, kada je 25 – godišnji vozač, upravljao osobnim automobilom virovitičkih registarskih oznaka smjerom istok-zapad, Ulicom Petra Preradovića, gdje je zbog neprilagođene brzine kretanja vozila prilikom ulaska u zavoj ulijevo, došlo do udara osobnog automobila u 59 – godišnju pješakinju koja je uz rub kolnika gurala bicikl. U prometnoj nesreći, pješakinja je zadobila teške tjelesne ozljede, te je zadržana na liječenju. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola. Slijedi kaznena prijava.

Zatečeni u prometu pod utjecajem alkohola

U nedjelju 15. rujna, oko 3.40 sati, policijski službenici iz Orahovice, prilikom nadzora prometa u Gradu Orahovica, Ulica dalmatinska, zatekli 32 – godišnjeg vozača kako pod utjecajem alkohola od 2.77 g/kg i za vrijeme dok mu je oduzeta vozača dozvola te izrečena Zabrana upravljanja vozilima „B“ kategorije, upravlja osobnim automobilom našičkih registarskih oznaka. Obzirom da je vozač višestruki recidivist, nakon zatjecanja je uhićen i doveden na liječnički pregled. Slijedi nadopuna događaja.

Isto tako, u nedjelju 15. rujna, oko 13 sati, policijski službenici iz Orahovice, prilikom nadzora prometa u Gradu Orahovica, Ulica Vladimira Nazora, zatekli 38 – godišnjeg vozača kako pod utjecajem alkohola od 1.98 g/kg, upravlja osobnim automobilom slatinskih registarskih oznaka. Obzirom da je prijetila opasanost od daljnjeg upravljanja vozilom, vozač je nakon zatjecanja uhićen i doveden na liječnički pregled. Slijedi optužni prijedlog.

Nadalje, jučer, 16. rujna oko 23.20 sati, policijski službenici iz Orahovice, prilikom nadzora prometa u Gradu Orahovica, Ulica dalmatinska, zatekli 47 – godišnjeg vozača kako pod utjecajem alkohola od 1.86 g/, upravlja osobnim automobilom slatinskih registarskih oznaka. Obzirom da je prijetila opasanost od daljnjeg upravljanja vozilom, vozač je nakon zatjecanja uhićen i doveden na liječnički pregled. Slijedi optužni prijedlog.

Izvor: MUP

(4079)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*