Naslovna Novo Provjerite svoje znanje o HPV infekcijama i cijepljenju

Provjerite svoje znanje o HPV infekcijama i cijepljenju

41
0

Infekcija Humanim papiloma virusom jedna je od najčešćih spolnih infekcija

Iako je u većini slučajeva HPV infekcija samoograničavajuća odnosno s vremenom nestane, u određenim slučajevima može perzistirati i uzrokovati karcinom cerviksa u žena, anogenitalne i orofaringealne karcinome u žena i muškaraca, te anogenitalne bradavice.

Od preko 200 identificiranih tipova Humanog papiloma virusa, 40 ih zahvaća genitalno područje. Prema svojoj epidemiološkoj povezanosti s karcinomom cerviksa dijele se na visoko i nisko rizične tipove. Visoko rizični tipovi 16 i 18 mogu se ponašati kao karcinogeni, uzrokuju abnormalnosti stanica cerviksa niskog ili visokog stupnja, prekancerozna stanja i karcinom. Nisko rizični tipovi HPV-a 11 i 6 uzrokuju benigne promjene stanica cerviksa i genitalne bradavice.

Može se reći da su svi karcinomi cerviksa povezani s visoko rizičnim HPV tipovima, dok tipovi 16 i 18 uzrokuju oko 70% karcinoma cerviksa.

Osim karcinoma cerviksa HPV infekcija također može uzrokovati karcinom vulve, vagine, penisa, anusa i orofarinksa.

HPV se prenosi genitalnim kontaktom, najčešće spolnim odnosom ali i intimnim kontaktom (oralno-genitalni, genito-genitalni). Nije uobičajen prijenos neseksualnim putem, eventualno pri porodu s majke na dijete.

Što je veća spolna aktivnost, to je veća vjerojatnost zaražavanja. Najvažniji prediktivni faktor je broj partnera, dakle što je veći broj spolnih partnera veća je i vjerojatnost zaražavanja. No i osobe s jednim spolnim partnerom kroz cijeli život su u riziku od infekcije zato što je spolno ponašanje partnera također rizični faktor.

Većina HPV infekcija su prolazne. U 70% osoba sa svježom HPV infekcijom, infekcija će nestati unutar jedne godine, u 90% osoba unutar dvije godine od zaražavanja.

Trajna (perzistirajuća) infekcija i napredovanje u karcinom ovisi o tipu HPV-a i imunobiološkim osobinama zaražene osobe. HPV tip 16 najčešće uzrokuje trajnu infekciju i napredovanje do karcinoma. Između infekcije i nastanka karcinoma mogu proći desetljeća.

Perzistentna infekcija s okogenim HPV tipovima uzrok je pojave gotovo svih karcinoma genitalnog područja što pokazuju slijedeći podaci:

HPV je utvrđen u 85% vulvarnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
HPV je utvrđen u 90% vaginalnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
HPV je utvrđen u 84% analnih tumora, najčešće se radi o tipu 16
HPV je utvrđen u 72% orofaringealnih tumora, no ovdje su za nastanak važni i drugi rizični čimbenici, HPV tip 16 utvrđen je u 61% slučajeva
HPV je utvrđen u 50% tumora penisa, u 46% radilo se o tipu 16
Sve anogenitalne bradavice uzrokovane su s Humanim papiloma virusom, tip 6 i 11 prisutni su u više od 90% slučajeva.

Jedini siguran način za prevenciju infekcije HPV-om je potpuno sustezanje od spolnih odnosa. Smanjiti se može rizik od infekcije i monogamijom, korištenjem kondoma, manji je rizik kod obrezanih muškaraca.

Na žalost nemoguće je liječiti HPV infekciju, liječiti se mogu jedino promjene stanica cerviksa koje su posljedica HPV infekcije.

Cijepljenje protiv HPV infekcija

Humani papiloma virusi su grupa od 200 i više srodnih virusa. Više od 40 tipova lako se prenosi spolnim putem, preko kože i sluznica zaraženih osoba na partnere. Mogu biti preneseni vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom. HPV infekcija je toliko česta da gotovo svi muškarci i žene barem jednom u životu dožive infekciju s nekim od tipova HPV-a.

Većina infekcija s visoko rizičnim HPV tipovima nema simptome te prolaze unutar jedne do dvije godine i ne uzrokuju karcinome. No neke HPV infekcije mogu trajati godinama. Takve perzistirajuće infekcije s visoko rizičnim tipovima vode prema promjeni stanica, npr. cerviksa, te bez liječenja napreduju u karcinom.

Svatko tko je ikada bio spolno aktivan može dobiti infekciju HPV-om. Infekcije su češće u osoba koje imaju velik broj spolnih partnera i u osoba čiji partneri imaju velik broj spolnih partnera. Zaražavanje nastupa vrlo brzo nakon početka spolnih aktivnosti. I osoba koja je imala samo jednog spolnog partnera može se zaraziti HPV-om.

Jednom kad nastane infekcija nemoguće ju je liječiti, no moguće ju je spriječiti cijepljenjem i uporabom prezervativa.

Stalna i pravilna upotreba prezervativa važna je u prevenciji infekcije no ne može pružiti potpunu zaštitu jer i područja koja nisu pokrivena prezervativom mogu biti zaražena virusom.

Cijepljenje je vrlo učinkovito u spriječavanju HPV infekcije. U Hrvatskoj su u upotrebi dva cjepiva (Silgard, Cervarix) koja pružaju zaštitu od nastanka nove infekcije ali treba napomenuti da nisu efikasna u liječenju već postojeće infekcije ili bolesti uzrokovane HPV-om.

Cjepivo Cervarix je dvovalentno i pruža zaštitu od infekcije tipovima 16 i 18 koji su visoko rizični te uzrokuju oko 70% svih karcinoma cerviksa. Namijenjeno je za oba spola u dobi od 9 godina na dalje, bez gornje dobne granice. Shema cijepljenja je 0, 1, 6 mjeseci s time da interval između 1. i 2. doze smije biti 1-2,5 mjeseca, a između 2. i 3. doze 5-12 mjeseci. Može se primjenjivati istovremeno s drugim vakcinama. Ovo cjepivo se može kupiti u ljekarnama. Nuspojave su rijetke no moguće: glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima, otok, bol i crvenilo na mjestu aplikacije cjepiva.

Silgard je četverovalentno cjepivo koje štiti od infekcije tipovima 6, 11, 16 i 18. Tipovi 6 i 11 HPV-a uzrokuju 90% genitalnih bradavica, dok tipovi 16 i 18 kao što je spomenuto uzrokuju 70% svih karcinoma cerviksa. Cjepivo je namijenjeno za oba spola u dobi od 9 godina na dalje bez gornje dobne granice. Shema cijepljenja je 0, 2, 6 mjeseci. Interval između 1. i 2. doze smije biti 6-12 tjedana, a između 2. i 3. doze 12-23 tjedna. Može se davati istovremeno s drugim cjepivima uz isti imunološki odgovor. Nuspojave su rijetke i blage: povišena temperatura, glavobolja, crvenilo, otok i bol na mjestu aplikacije cjepiva a kao moguće nuspojave spominju se bolovi u zglobovima i mišićima, sinkopa, Guillain-Barre sindrom.

U Hrvatskoj je osigurano besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole i 1. razredu srednje škole. Cijepljenje za sad nije obavezno ali je svakako preporučljivo. Cijepljenjem se štiti cijepljenu osobu ali i smanjuje mogućnost prijenosa virusa u populaciji što doprinosi takozvanom kolektivnom imunitetu.

Osim zaštite od tipova HPV sadržanih u cjepivu postiže se i djelomična zaštita od nekih drugih tipova zahvaljujući fenomenu unakrsne zaštite. Ova cjepiva ne pružaju zaštitu od drugih spolno prenosivih bolesti niti liječe postojeću HPV infekciju ili bolest.

S obzirom da niti jedna od trenutno dostupnih vakcina ne štiti od svih postojećih tipova HPV, važno je da cijepljene djevojke i žene budu svjesne potrebe obavljanja preventivnih ginekoloških pregleda i važnosti odgovornog spolnog ponašanja.

Očekuje se da će cijepljenjem biti smanjena incidencija karcinoma cerviksa kao i potreba za obavljanjem biopsija i invazivnih zahvata u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Darija Petrovčić, dr. med.
specijalist epidemiolog
Izvor: zzjzvpz.hr

(41)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*