Naslovna Grad Proslava Petrovdana u Slatini

Proslava Petrovdana u Slatini

250
0

Apostolski prvaci sv. Petar i Pavao temelji su kršćanske Crkve koju je utemeljena nakon muke, smrti na križu i slavnog Uskrsnuća Isusa Krista prije 2 tisućljeća. Upravo njih su pravoslavni Srbi u Slatini nakon odlaska Turaka prije više od 300 godina izabrali za svoje zaštitnike odnosno, svake godine ova slatinska zajednica slavi svoju krsnu slavu.

Treba reći da krsna slava nije baština cijele Pravoslavne Crkve, već samo Srpske pravoslavne Crkve – SPC. Ona je dakle, isključivo srpski običaj, te se smatra jednim od bitnijih dijelova srpskog nacionalnog identiteta.

Svake godine program proslave ove najvažnije hramovne slave za slatinske pravoslavce i sve njihove goste sve je bogatiji (u prilogu), a osmišljava ga mladi i agilni slatinski paroh Dragan Gačeša. Na sam praznik 12. srpnja svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop (vladika) Pakračko – slavonske eparhije g. Jovan Ćulibrk zajedno s medinačkim parohom Jovanom Šaulićem, đakonom pakračkim i domaćim parohom Gačešom.

Počasni gosti bili su slatinski katolički župnici Nikola Jušić i Dragan Hrgić, kao i pravoslavne monahinje iz manastira u Jasenovcu. Nakon svete liturgije bio je nastup KUD-ova, a zatim trpeza ljubavi za sve nazočne i narodno veselje uz pjesmu i ples.

Dan prije Vijeće srpske nacionalne manjine u Slatini na čelu s predsjednikom Milenkom Obradovićem proslavilo je krsnu slavu svoga Vijeća koje je osnovano 2003. godine. Predsjednik je istaknuo sve napore i postignute rezultate ovog Vijeća u proteklom mandatu. Vijeće je 2017. iniciralo osnivanje KUD-a „Prosvjeta“, pododbor Slatina na čelu s voditeljicom Ljubinkom Pavlović koji postiže sve bolje rezultate na brojnim smotrama i gostovanjima. Ponosan je na pokretanju inicijative za izgradnju Srpskog kulturno centra i parohijskog doma u dvorištu iz pravoslavne crkve u Slatini. Za ovaj višegodišnjih pothvat osigurano je 100.000 kn za izradu i praćenje projekta kojeg je izradila slatinska arhitektica Snježana Stipeč.

Posebno je naglasio veoma dobru suradnju s vijećem VPŽ, a posebno s tajnikom županije Ivanom Horvatom, dožupanom Igorom Pavkovićem, sve boljom suradnjom s vlastima grada Slatine, SNV grada Zagreba, te eparhijom Pakračko – slavonskom, te pravoslavnim parohijama u Slatini i Medincima i Crvenim križem Slatina. Zbog te suradnje podijeljeno je i šest Priznanja zaslužnicima za suradnju u periodu od osnivanja.

To su dožupan VPŽ Igor Pavković, prvi predsjednik SNV Slatina Mladen Kulić, slatinski paroh otac Dragan Gačeša, predsjednica KUD-a „Prosvjeta“ Ljubinka Pavlović, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i ravnatelj GD CK Slatina Vladimir Jelenčić.

Prije večere koja je imala posno obilježje zbog Petrovskog posta obred krsne slave izvršili su paroh slatinski Gačeša i medinački Šaulić pred slavskom ikonom i upaljenom svijećom. To je službeni liturgijski obred, a njegovu suštinu čini blagoslov slavskog kolača, koljiva (slavskog žita) i vina (crnog). To su darovi koji predstavljaju žrtvu Bogu: obitelj prinosi Bogu plodove svoga rada, Bogu na slavu, svecu zaštitniku u čast, živim članovima na zdravlje i spasenje, mrtvima na pokoj.

 

Nakon završnog blagoslova paroh Dragan Gačeša zahvalio se na dodijeljenom Priznanju i istakao da je rad za zajednicu njegova dužnost i zahvalio se svima koji pomažu srpskoj zajednici u Slatini. Radeći za dobrobit svoje zajednice radimo za dobrobit grada Slatine, Virovitičko-podravske županije i države Hrvatske u kojoj živimo – naglasio je Gačeša.

Koliko više budemo zajedno radili za našu zajednicu toliko ćemo biti bolje prepoznati i podržani od vlasti na svim razinama. Izgradnja Srpskog kulturnog centra zadužbina je ove generacije budućim generacijama srpskog roda u Slatini koji će trajati vjekovima.

Vladimir Jelenčić

(250)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*