Problem s naplatom

35
0

Nedavno sam razgovarao s dobrim poznanikom (direktor velike proizvodne tvrtke) kojeg su zvali da bude panelist na konferenciji gdje bi podijelio svoja iskustva i rješenja o tome kako se kao tvrtka nose s problemom naplate.

Problem s naplatom vam je onaj čarobni trenutak kada isporučite uslugu / proizvod i onda primatelj to ne plati. Niti ne plati u nekom OK roku niti ne komunicira da je došlo do problema, pa s vremenom kao dobavljač uđete u probleme.

Problem s plaćanjem je često začarani krug i dosta ga je teško riješiti, posebno kada se u to upetlja politika i još neke “sile” koje nije moguće kontrolirati.

I tako u razgovoru kaže on da ne vidi smisla i razloga da njega zovu na konferenciju jer ON NEMA PROBLEMA S NAPLATOM.

I kaže kako je žena s druge strane telefona bila potpuno zbunjena. Kao ono, kako nemate problema s naplatom… i interesira se kako je riješio taj problem.

A on odgovori – ne poslujemo s onima koji ne plaćaju.

Ne moram raditi ako ne želim, a ako želim raditi, onda radim s onima koji će nam platiti i koji plaćaju.

Kako mi je ovo bilo malo nestvarno i kako je nemoguće ne biti pogođen problemom neplaćanja, zbog okoline u kojoj živimo, pitao sam ga da li ga baš ništa nije pogodilo. Čak ni ova velika “sistemska tvrtka” kriza.

Kaže da jest nešto malo (nekoliko desetaka tisuća kn) ali da su to već prije osujetili kako će biti problem i progutali su gubitak.

Lekcija naučena, idemo dalje… to je njegov moto.

Zanimljivo je kako će se 99% poduzetnika složiti s ovakvim pristupom i kako će sve učiniti da se ne uvale u probleme zbog neplaćanja, što je jako dobro, ali u isto vrijeme rade jedan drugi “problem s naplatom”.

Možda je najlakše izmjeriti i osjetiti situaciju “izlazni račun – neplaćeni račun”, ali isto tako veliki gubitak je i na relaciju “potencijalni klijent – nikad neće postati klijent”.

Novac je jedna vrsta energije, a i vrijeme je isto jedna vrsta energije.

Raditi tri dana na ponudi, 22 dana na prezentaciji, moljakanju termina za sastanak, 15 dana proučavanja mogućih rješenja, odlazak na kavu / ručak / gablec… sve je to jedna vrsta uloga i sve se to mora na ovaj ili onaj način vratiti. Pod uvjetom ako ne želite biti u gubitku.

U uslužnom biznisu (velika većina pretplatnika ovog nl-a jest u tome) je ovaj problem posebno izražen i najlakše ga se može prepoznati kada vam krajnji klijent sporadično naručuje uslugu i kada vas drže na vatri, traže za savjet, a onda naprave potpuno drugačije, kada ruše već sniženu cijenu ili vam prodaju spiku oblika – kad ovo napravimo, očekuje nas još puno uspješnog posla…

eBook za download, whitepaper za proučavanje, demonstracija korištenja, insajderski newsletteri, uzorci za probati… samo su neki od elemenata koje koristimo kako bismo animirali potencijalne klijente.

I ako to ne urodi plodom i ciljna skupina ne reagira, čemu onda uopće dalje trošiti ikakvu energiju na njih.

Kako bi poznanik iz uvoda rekao da radim samo s onima kojima trebaju njegov proizvodi i koji plaćaju, tako vrlo slično vam je i s potencijalnim klijentima – dajemo pažnju i pružamo maksimum onima koji pozitivno reagiraju na naše inpute.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Postoji razlika između “odustajem odmah” i “uložili smo dovoljnu energiju kako bismo im postali privlačni” poslovne postavke. Gdje je crta nakon koje “rušite mostove” morate odrediti sami, a često je možete prepoznati po tome da se osjećate posr*no ili nasamareno ili nesigurno u komunikaciji s njima. Ne morate raditi s onima koji ne plaćaju, a isto tako ne morate ni komunicirati s onima koji nikada neće postati vaši klijenti.

p.p.s. Dobio sam prigovor kako je BK PREMIUM report preskup, što je potpuno razumljivo. “Ipak je to trošak od 3,73 kn/dnevno (pdv od 25% uključen u cijenu) i ima samo četiri teme u nekih 30000 znakova. Za 0,00 kn/dnevno može se čitati ovaj newsletter s prosjekom od 3000 znakova, pa sad ti izračunaj.” Jesam, izračunao sa – mislim da nismo kompatibilni za ikakvu suradnju.

p.p.p.s. Kakav bi to bio email bez CTA-a? Loš, naravno. Zato, prijave za BK PREMIUM report #5 su i dalje otvorene na LINKU i bit će vam vrlo koristan ako ste odlučili prijeći iz “samo gledam” statusa i “primjenjujem & koristim” status.

(35)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*