Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Privlačnost & stvaranje kulta

Privlačnost & stvaranje kulta

26
0

Opasna tema uz koju dijelim svoje standardno upozorenje da je svatko od nas odgovoran za svoja djela i posljedice svojih djela. Isto tako podsjećam na svoj stav kako ignoriranje znanja i seciranja različitih vještina i tehnika nije rješenje da će one nestati i da ih “zločesti” neće provoditi.

Ovo što slijedi je osnovna formula (recept) kako možete izgraditi svoj KULT.

Korak 1.

Privucite što veću količinu ljudi da prisustvuju nekom događaju ili da usmjere pažnju na neki od događaja.

Korak 2.

Prezentirajte svoju tezu, višestruko ponavljajte kako ste dobili privilegiju da vam “više sila” ili “dubinska spoznaja” omogućila uvid u tajne informacije i znanja s kojima možete postići neki (nadnaravni) rezultat. Propovijedajte kako ste “vidjeli svjetlo na kraju tunela”, spomenite kako ste se godinama žrtvovali i kako ste bili “na dnu” ali ste onda “shvatili” i “otkrili”… Prikažite se kako “puno radite” i “odričete se” ili ste se “odrekli” ovog ili onog. Zaključite “prezentaciju” da vam je sada misija ukazati drugim da se “oslobode”, “shvate”, “progledaju”, “promijene”, “odbace”…

Korak 3.

Ignorirajte ekipu koja vam proturječi tako što ih označite kao nevjernike i spomenete im da imaju “slobodu izbora” te da ne moraju biti u vašoj blizini. Višestruko spomenite pojmove kao što su “sloboda izbora”, “sami donesite zaključak”, “nitko vas ne prisiljava”, “mi ne smetamo vas, ne smetajte ni nas”, “ovo je demokratska država”, “unutarnji neprijatelj”…

Korak 4. 

Velika većina nevjernika u vas i vašu tezu će vas napustiti, možda čak glasno negodovati, no jedan jako mali broj njih će ostati uz vas te će njih negativni stav biti još veći dokaz da ste vi u pravu. “Glasni su zato što otkrivamo istinu”.

Korak 5.

Nastavite svoje poslanje i djelovanje s malom skupinom sljedbenika te ih redovito “hranite” kako su “oni drugi lošiji i ne razumiju istinu” te im redovito spomenite kako je jedan od njihov ciljeva da “probude” nevjernike.

Korak 6.

Tražite ili čak zahtijevajte sve više i više energije i ekstra angažmana od svojih inicijalnih sljedbenika te stvorite ritual primanja novih sljedbenika u kult. Inicijalne sljedbenike nagradite nekom funkcijom ili nekim epitetom.

Korak 7., 8., 9. i 10.

Preostala tri koraka su dosta različita i ovise o tome što kao voditelj kulta želite postići i radije danas ne bih o tome. Ako se samo malo okrenete oko sebe i osvijestite što nam / vam se dešava u društvu, moći ćete lako “uhvatiti” kako su neki od kultova došli do ove faze.

* * *

A kakve ovo sad ima veze s poduzetništvom i biznisom? Ne biste vjerovali, no ima izrazito jako velike, jer ovo gore iako jest formula za stvaranja kulta, zapravo je formula za građenje brenda i stvaranja “vojske” sljedbenika.

Svaki od gornjih koraka možete lako identificirati u prodajnoj koreografiji izrazito uspješnih brendova.

Privlačenje pažnje – navođenje svojih prednosti – rani sljedbenici – pojava kritičara i njihovo isključivanje – djelovanje kroz sljedbenike – upsale & crosale / nove verzije – umirovljenje / nova verzija / akvizicija

* * *

Vjerujem da o ovome do sada niste razmišljali na ovakav način, te kako ste na pojam riječi kult ili sekta frknuli nosom kako je to loše, zločesto, nepoželjno… No, sve vam je to isto kao i tehnike utjecaja / manipulacije. Tehnike i vještine nemaju predznak, rezultati i ciljevi postignuti njima imaju.

Kratka ali slatka epizoda, a vjerujem i pomalo kontroverzna. Imate li komentar, mišljenje ili stav, pošaljite email pa možemo raspraviti na tu temu.

Goran Blagus
(Business klinika)

(26)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*