Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Preporuka, ali malo drugačije… 

Preporuka, ali malo drugačije… 

16
0

Uobičajena je praksa prodajnih strategija da se novi potencijalni klijenti dobivaju tako da postojećeg klijenta zamolimo za preporuku ili kontakt podatke osobe koju preporučuje i onda kroz prodajnu koreografiju radimo na tome da preporučeni postane naš klijent.

Pozadina takve strategije je u tome što se naslanjamo na kredibilitet osobe koja je dala preporuku, pa tako očekujemo manje zapreka kod dogovaranja, a ujedno “već imamo jednu dodirnu točku za pričanje”.

Bez daljnjeg da je sve to OK i poželjno imati u poslovanju, no ako stvari malo preokrenete, tehniku preporuka možete koristiti i na samom početku.

Napomena – ova strategija najbolje funkcionira kada se bavite uslugama, dok je u slučaju s proizvodima ne preporučujem.

U praksi se sve svodi na jednu “nevinu” rečenicu koju izgovarate kada s novim potencijalnim klijentom dogovarate sastanak.

  • Zove vas novi potencijalni klijent i želi ugovoriti sastanak s vama
  • Kažete kako ste ograničeni s vremenom i da možete odvojiti x vremena tada i tada
  • Kada se osoba zahvali na terminu, tada je pitate: “Nego, već kada smo potvrdili termin za sastanak, imate li nekog prijatelja ili poznanika za kojeg mislite da bi mu isto trebale naše usluge? Jer ako imate, zašto ne biste zajedno došli na sastanak?”

I tu se ponekad zna desiti čarolija. Ako nemaju nikog za preporučiti to će otvoreno reći, no ako (slučajno) imaju, ne samo da ćete dobiti preporuku, već će vam oni odraditi i dogovor za sastanak.

Zanimljivo & korisno, zar ne?

*****

Sljedeće tri epizode: Poziv na akciju (CTA); Svjedočanstva; Tajni kupac / tajni poziv

Javite koliko vam je današnja epizoda korisna i primjenjiva, dok arhivu najzanimljivijih tekstova iza BK serijala možete čitati na www.business-klinika.com.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Mala molba – ako su vam sadržaji BK Newslettera vrijedni i još k tome mislite da mogu biti korisni vašim prijateljima i partnerima, uputite ih na business-klinika.com da se pretplate na BK newsletter (uvijek se mogu odjaviti ako im dinamika poruka ili sadržaji ne odgovaraju).

(16)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*