Naslovna Novo Preminuo najveći hrvatski suvremeni skladatelj, pedagog i glazbeni pisac Milko Kelemen

Preminuo najveći hrvatski suvremeni skladatelj, pedagog i glazbeni pisac Milko Kelemen

138
0

U četvrtak ujutro u Stuttgartu je nakon teške bolesti preminuo najveći hrvatski suvremeni skladatelj, pedagog i glazbeni pisac Milko Kelemen

Milko Kelemen rođen je u Slatini 30. ožujka 1924. godine gdje je završio pučku školu, a gimnaziju u Virovitici. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij glasovira i kompozicije. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu, na ljetnim tečajevima Accademie Chigiane u Sieni, na tečajevima za Novu glazbu u Darmstadtu, na državnoj visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te u Siemensovu Elektronskom studiju u Münchenu.

Za svoj bogati skladateljski opus (oko 130 djela) i pedagoški rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su najznačajnija Europska nagrada za kulturu 2007. godine.

Predsjednik Savezne Republike Njemačke Walter Scheel odlikovao ga je 1973. godine Velikim križem za zasluge Savezne Republike Njemačke (Grosses Bundesverdienstkreuz). Francuski ministar za kulturu Jack Lang odlikuje ga odličjem Chevalier des Arts et des Lettre 1980 godine. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo ( 1984.)

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikuje ga 1995. godine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Nagrađen je ordenima Mađarske i Argentine. Od 1999. godine počasni je građanin Grada Slatine. U povodu 90. rođendana proglašen je počasnim doktorom (doctor honoris causa) Sveučilišta u Zagrebu. Član je HAZU-a. Od 2018. godine Osnovna glazbena škola u Slatini nosi njegovo ime.

U svojoj dugogodišnjoj pedagoškoj karijeri Kelemen je bio asistent i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Composer in residence u Berlinu, profesor kompozicije na Institutu Robert Schumann u Düsseldorfu i na stuttgartskoj Hochschule für Musik und Darstellende Kunst. Predavao je na Yale University (SAD) u New Havenu i na Université de Montréal te u Buenos Airesu, Rio de Janeiru, Osaki, Tokiju, Hong-Kongu, Bangkoku, Manili, Sydneyu i brojnim drugim gradovima diljem svijeta.

Milko Kelemen je utemeljitelj, organizator i prvi predsjednik Muzičkog biennala Zagreb (1961.) i počasni predsjednik od 1981. godine. Od 1995. godine Kelemenu u čast u Slatini se svake godine održava Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena na kojemu su u proteklih dvadeset godina u glazbenim i glazbeno-scenskim programima nastupilo stotinjak ansambla i isto toliko solista iz Hrvatske, sedamnaest europskih zemalja te iz Indije, Izraela, Kine, Armenije, Japana, SAD-a i Australije.

Dani Milka Kelemena u Slatini značajno su doprinijeli deprovincijalizaciji kulturnog života i urbanoj afirmaciji Slatine, Virovitičko-podravske i šire regije. Vijest o smrti slatinskog počasnog građanina rastužila je Slatinčane koji će se od njega oprostiti u drugoj polovici travnja na komemorativnom koncertu.

Milko Kelemen je bio Dobitnik Zlatne plakete Virovitičko-podravske županije, a izraze sućuti obitelji Kelemen uputio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (icv.hr, vpz.hr)

(138)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*