Plava vs Crvena iz Matrixa

7
0

Film Matrix je već toliko “star” da ga imate prilike pogledati kao reprizu svakih nekoliko mjeseci.

Toliko je “star” i toliko puta smo ga gledali da s podsmjehom citiramo da ako uzmeš crvenu, otvorit će ti se mogućnosti spoznaje istine i prilike za promjenom, dok se odabirom plave neće ništa promijeniti i vratit ćeš se u svoj uobičajeni život.

I tako gledajući još jednom reprizu na reprizu, čovjek se zapita kako bi film izgledao da je odabrao PLAVU i da je iznutra pokušao napraviti promjenu – sebe i sustava u kojem živi.

Ali nije, film mora biti atraktivan, dinamičan i imati dramu.

Fora s Plavom i Crvenom tabletom je danas na “pladnju” kako bih osvijestio čestu grešku koja se dešava u poduzetništvu i prodaji.

Najveća od njih je mišljenje kako su novi / potencijalni klijenti SPREMNI uzeti crvenu tabletu i to na temelju kriptično – motivacijsko – jeftinih nagovaranja.

A sve kreće od toga da je poduzetnik zakoračio u svijet crvene tablete, vidio je nešto novo te veliku priliku u kojoj može pomoći / pružiti vrijednost novom “osviještenom” klijentu.

I neki (klijenti) uzmu crvenu, neki postignu uspjeh nakon toga, no mnogi “izgore” i požale što nisu uzeli plavu ili u najboljem slučaju, odbili mogućnost i priliku da im se uopće nude plava i crvena tableta.

Iako je film zabavan i otvara vrata za neka ekstra promišljanja, scenu i postavku s plavom i crveno tabletom trebate shvatiti potpuno drugačije.

To biranje jedne ili druge tablete jest prijelomni trenutak filma ali je prikazan isuviše jednostavno i idealistički.

U poslovanju ovakvih trenutaka imate na milijune. Hoće ili neće pročitati email poruku, hoće ili neće prihvatiti poziv na sastanak, hoće ili neće staviti proizvod u košaricu, hoće ili neće upisati kreditnu karticu, hoće ili neće reklamirati proizvod, hoće ili neće potpisati ugovor…

“Ako uzmete plavu i dalje ćete imati sra*e, a ako uzmete crvenu onda ćete biti uspješni” prodajna rečenica ili prodajna postavka je jedna velika GLU**ST.

Aktivacija emocija kako će izgledati kada uzmu jednu, a kako kada uzmu drugu, demonstracija kako je s jednom, a kako s drugom i “što će biti” ako uzmete jednu ili drugu su vam najbolji smjer i najbolja postavka kada ste svoje potencijalne klijente doveli do situacije u kojoj moraju birati između plave i crvene.

Potencijalnih klijenata koji kliknu na prvu i koji su kao Neo, lik iz Matrixa, je i više nego premalo da bi na njima mogli graditi dugoročan biznis.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Kad smo već u analogiji s Matrixom, uvidite kako je jedan dio marketinškog djelovanja dovesti potencijalne klijente na stolac gdje će birati između plave i crvene, a kad su već na tom stolcu, onda prodajnim vještinama rješavate jesu li za plavu ili crvenu tabletu.

(7)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*