Pasivni prihodi

30
0

Pasivni prihod vam je ona situacija kada ne radite ništa jer ste već dosta puno toga napravili, a novac vam stiže sam od sebe – tako nekako bi glasila pojednostavljena definicija (opis) toga što je pasivni prihod.

Onako sarkastično, pasivni prihod će vam biti mirovina. Znate ono, jednog dana kada napunite 65 ili koliko već godina i onda više ne idete na posao, a svaki mjesec na račun stigne neka lova. Zgodno, no poprilično diskutabilno koliko će te love biti i hoće li ona biti dovoljna za puko preživljavanje s obzirom u kakvom se okruženju i situaciji nalazimo.

No, zato smo danas pametniji i mudriji, pa po pitanju toga možemo poduzeti neke korake. Ne, nisam sada mislio na ulaganja u fondove, dionice, osiguranja i slične financijske izvedenice, već na to da u svoj biznis ugradite “nešto” što će vam generirati pasivni prihod.

No, prije nego podijelim nekoliko ideja što bi to moglo biti, samo da podsjetim zašto vam treba pasivni prihod. Problem mirovina je poznat, no trebate što prije shvatiti kako vam je životno ograničavajući resurs VRIJEME.

Pretpostavimo da ste u stanju dnevno raditi 10 sati i pretpostavimo da za svaki sat rada možete uprihoditi 200 kn. U konačnici, ostvarujete 2000 kn dnevno, pa to pomnožite s 25 dana mjesečno (jer ste mladi i puni energije) te ćete u idealnoj situaciji zaraditi 50000 kn. Nije loše, zar ne?

No, sada tu možemo krenuti s različitim “matematikama” – radite manje vremena za više novaca ili istu količinu vremena za još veću svotu novca ili manje uloženog vremena za manje novaca… svakakve su tu kombinacije ali… vrijeme je UVIJEK faktor na koji ne možete previše utjecati. 60 minuta mojih i 60 minuta vaših traju jednako dugo.

S obzirom na to da se ne možemo duplicirati i da ne možemo u isto vrijeme biti na dva različita mjesta, jedini način da zaradimo više je da imamo neki proizvod ili “uslugu” koja će se moći konzumirati bez našeg uloga vremena, a mi za tu istu konzumaciju dobijemo neku vrstu nadoknade (u novcu, vremenu ili sličnom resursu).

Preneseno na uslužne biznisa, to vam se svodi na ovo:

 • u instalaciji PVC stolarije zarađujete samo kada radite montažu
 • kao Fitness trener zarađujete samo kada ste uz klijenta kojeg trenirate
 • kao učitelj kuhanja zarađujete samo kada imate skup polaznika
 • kao šnajderica zarađujete samo kada šijete odjeću
 • kao odvjetnik zarađujete samo kada vodite neki slučaj
 • kao stomatolog zarađujete samo kada imate pacijente

Vjerujem da ste ulovili smisao gornjeg nabrajanja i da lako možete uloviti “Ahilova petu” biznisa koji je postavljen na takav način – kada nema vas, nema biznisa, a onda nema ni novaca.

I tu dolazimo do momenta i današnje teme – što je prije moguće, poradite na tome da napravite nekakav proizvod koji će vam generirati prihoda bez da se time morate posebno baviti.

Uložite vrijeme i energiju danas kako bi se taj ulog mogao dugoročno vraćati kroz buduće vrijeme.

A što bi to moglo biti? U današnje vrijeme i ovakav razvoj interneta, za sada najbolje prolaze e-knjige, klasične knjige, video serijali, video upute, skripte i upute, snimljeni serijali i demonstracije…

Ili ako baš želite onako u glavu – INFORMACIJE su ono što trebate upakirati u proizvod i ljudi kojima trebaju takve informacije u to će vrlo rado investirati.

A kako sam već gore u tekstu nabrajao branše, evo i nekoliko ideja:

 • upute kako servisirati PVC stolariju ili upute kako efikasno prodavati PVC stolariju
 • upute što i kako jesti kako bi se bilo fit ili upute kako odabrati Fitness centar
 • upute kako kupiti prikladne noževe ili serijal spremanja zdravih doručaka
 • video tečaj osnova šivanja ili kako peglati robu da duže traje (iz pozicije uspješne šnajderice)
 • serijal uputa kako naplatiti potraživanja od loših klijenata ili knjiga o tome kako privući partnere u svoj odvjetnički ured
 • knjižica za roditelje kako da održavaju higijenu zubiju kod svoje djece ili video serijal o održavanju mobilnih proteza

Dakle, nešto što se može “ponijeti sa sobom” i nešto što je informativno tj. primatelja poruke ući nekoj vještini.

I to je to, vaš prvi korak u smjeru da izgradite svoje pasivne prihode. Razmislite malo o tome, jer svakome od nas je vrijeme ograničeno.

Toliko za današnji newsletter & pišemo se za nekoliko dana.

Goran Blagus
(Business klinika)

(30)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*