Naslovna Grad Obuka operativnih vatrogasaca na simulatoru plamenih udara

Obuka operativnih vatrogasaca na simulatoru plamenih udara

127
0

U dvorištu Javne vatrogasne postrojbe u Slatini prošli vikend završena je obuka za operativne vatrogasce (profesionalce i članove DVD) s područja Virovitičko-podravske županije na simulatoru plamenih udara.

Od 2013. ovo je 10-ta edukacija u organizaciji Županijske vatrogasne zajednice, a pod stručnim nadzorom voditelja obuke Stjepana Venusa (županijskog zapovjednika) i još 5 licenciranih instruktora (iz Slatine, Suhopolja i Orahovice).

Među njima je i jedina žena instruktor za ovu edukaciju u RH Mateja Fras Venus. Ukupno je do sada 105 vatrogasaca prošlo ovakvu obuku (teoretsku i praktičnu), među njima i 6 sa slatinskog područja.

Ovakvi simulatori (preuređeni brodski kontejneri s ložištem) nalaze se u svega 8 vatrogasnih centara u Hrvatskoj i mi smo ponosni da se jedan od njih nalazi u Slatini za potrebe vatrogasaca s područja VPŽ. U simulatoru plamena razvije se temperatura veća od 500° C i unutra se ne može disati bez maske i boce s kisikom. Sigurnosne mjere su na najvišoj razini, a cijeli seminar se odvija prema Postupniku za obuku vatrogasaca u Simulatorima plamenih udara.

Obuka se u Slatini obavlja potpuno besplatno za sve polaznike, dok se u nekim centrima obuka komercijalizirala i naplaćuje oko 1.000 Eura za ovaj 2-dnevni seminar.

Obuka u simulatorima plamenih udara je trenutno po pitanju požara u zatvorenim prostorima najrealnija obuka.

Uvjeti u simulatorima vrlo su bliski uvjetima u požaru u zatvorenom prostoru. Jedino uvježbavanjem u takvim uvjetima, iskustvo i znanje vatrogasaca može se nadograditi novim spoznajama i novim vještinama kako bi se spriječila stradavanja.

Cilj je uvježbavanje različitih tehnika gašenja požara i osposobljavanje vatrogasaca da mogu na vrijeme prepoznati , spriječiti i riješiti opasne situacije požara u zatvorenim prostorima.

Vlatko Jelenčić, 19.02.2018.

(127)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*