Negativa je trenutno in

17
0

Koliko god mi bilo nedrago pisati o ovoj temi, tj. njezinom sadržaju, činjenice su takve kakve jesu i treba to prihvatiti kao takvo.

U pregovorima i dogovorima potencijalne suradnje na temu pisanja prodajnih pisama i sličnih sadržaja, često me druga strana pita po kojem ključu odlučujem i odabirem stil i ton komunikacije.

I uvijek, ali baš uvijek odgovaram da trenutne okolnosti imaju najveći utjecaj u tome, te sve što radim je da zajašem taj val i onda ovisno o rješenju koje klijent nudi, napravim preokret ili pojačam emocije koje su inicijalne okolnosti (ciljne skupine) stvorile.

Najbanalniji primjeri su vezani uz vremenske uvjete… pa tako u slučaju da nas pere magla nešto više dana, onda i prodajno pismo ili prodajna stranica kreće od toga da je “dosta ove magluštine koja deprimira koja… zbog toga smo… jer…”.

Ili ako je neka politička kriza, to je super prilika za nadovezati se s one-shot rješenjima ili proizvodima. Energija koja nastala iz revolta prema političaru ili njegovim (ne)djelima kanalizira se privlačenjem pažnje na ponudu / rješenje koje im se prezentira.

Naravno, ne radi se ovdje o ”if that, then this“ foricama i jeftinih reklamicama kao “ministarstvo je uvelo novi namet, zato je prelazak na jeftinije rješenje X najbolje rješenje”.

Ne, fokus je na osjetu bila i energije u kojoj se nalazi ciljna skupina, osvještavanju toga (pojačavanje i/ili pojašnjavanje tih emocija), a onda lagani prelazak na rješenje / ponudu koja im se želi prezentirati.

Još jedan primjer, nešto što je aktualno ovih dana (listopad / 2018.) – tv emisija u kojoj kandidati skidaju viškove kilograma. Sve što se u njoj vidi i koristi, idealan je okidač da se na to nadovežemo i napravimo prijelaz na vlastitu ponudu / rješenje.

Naravno, nećete raditi poveznicu prodaje šrafcigera u obliku “da su kandidati ŽNV redovito šarafili i bili više fizički aktivni, ne bi se doveli u takvo stanje… šrafcigeri XYZ su uz svoje mogućnosti dobri i za skidanje kila, reguliranje prehrane, poboljšanje mentalnog stanja…”

Možda gornji pasus izgleda da pretjerujem, no imam previše godina u guzici i previše otvorene oči gdje sam vidio puno i previše sličnih nebuloznih primjera. ŽNV vam je odlična poveznica na fitness, coaching, food, clothing, dekoracije i sl. biznise.

Nego, što je smisao i svrha svega ovog… pa to da ulovite kako kao ljudi jašemo na osjećajima i emocijama koje su stvorene u kolektivu i da na tome možete graditi svoje uspješne poslovne rezultate.

Jer, svrha prodajnog procesa je u tome da ciljna skupina / ekipa koja treba rješenje čuje za vas, osvijesti da ste im privlačni i potrebiti, te za to odvoji nešto love. Simple as that.

A kad smo kod današnjih trendova, negativa je ona koja je postala primarna i ona na kojoj trebate graditi sve svoje buduće prodajne i slične poruke.

Takve stvari često možemo sami od sebe osjetiti (introvertirani su u tome puno bolji), no pred par dana je objavljeno i istraživanje svjetski poznate i uvažene agencije Gallup koje potvrđuje da smo ušli u razdoblje nesigurnosti i sve što ide uz nju.

Detalje na linku – Gallup Global Emotions Report [LINK]

Možda vam se ovo ne sviđa, možda imate poriv da se pozitivom borite protiv toga, možda vi niste u toj grupaciji, možda je vaša ciljan skupina drugačija i ono što će velika većina poduzetnika reći – mi smo specifični i imamo specifične okolnosti… možda je sve to istina, no nije svrha ovog teksta da vas uvjeri u nešto drugo, već da osvijestite i vidite da li možda (onako, trunčicu) ima nečeg u ovome i da možda (dopustite si malo) možete probati drugačiji pristup i možda će to dovesti do željenog rezultata.

Za kraj, imajte samo na umu, da najbolja strategija “mi smo drugačiji / specifičniji” često kreće od toga da adresira “neprijatelja i njegova negativna stanja”. Batman bez Jokera nema smisla, Superman bez Lex Luthora nema smisla… (bez politike u moju butigu, molim!).

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. BK PREMIUM report #5 – tko se nije skrio, ooops, tko ga nije naručio na linku, danas poslijepodne izgubit će priliku, jer jednom kad ode, nema više. A koliko mi pretplatnici pišu, stari brojevi su traženi i kad ode baba s kolačima, doći će druga baba, ali s drugim kolačima.

(17)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*