Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Ne, besplatno pa će onda biti nešto ne funkcioniraju

Ne, besplatno pa će onda biti nešto ne funkcioniraju

23
0

U današnje vrijeme je dosta popularan freemium poslovni model u kojem se klijentu usluga / proizvod isporuče kao besplatan proizvod, a onda se kroz nadogradnje i ekstra opcije generira prihod.

Digitalna rješenja su vrlo popularna u tom modelu, no mogu se naći i u nekim drugim branšama. Ugostiteljstvo na primjer, edukacija, konzalting, trgovina…

Postavka takvog modela je da klijent s minimalnim ili nikakvim rizikom počne koristiti proizvod, pa će ga se u nekom periodu animirati i pridobiti da investira neku količinu novaca.

Fokus prodaje i komunikacijskih poruka kroz freemium model je često na “nema rizika”, “potpuno besplatno”, “bez obaveze”…

Za uspješnu implementaciju freemiuma treba ipak malo posložiti brojke i modele, jer ako to nije posloženo, dobijete nešto potpuno drugo.

“Interesirali su se za naša rješenja, pa smo im dali proizvod / uslugu na korištenje. U pregovorima se baš dobro vidjelo kako im naše rješenje najbolje odgovara i zbog toga želimo zadržati prednost i pokazati transparentnost, pa smo im dali XYZ besplatno na korištenje. Nakon nekog vremena će skužiti da je to dobro rješenje i dogovorit ćemo izdašnu suradnju.”

Nećete! Zapravo, od 50 “poklonjenih” samo jedan postaje “plaćeni”, a i taj jedan je dosta upitan.

Ostali se ohlade, izgube interes, stvore dojam da je komplicirano i pazite sad – fokus im odvuče neko novo (svjetlucavo) rješenje.

Koliko god se kleli i uvjeravali da jednako percipiramo vrijednost nečeg bili do njega došli s ništa energije ili uložili nešto energije, praksa pokazuje da to nije tako.

Brojke, daj nam brojke! Dokaze, daj nam dokaze! (viče horda nezadovoljnika)

Business Klinika PREMIUM report:

  • poklonjena što poštom, što osobno, što u pregovorima ili preko posrednika – nešto manje od pedesetak komada
  • broj aktiviranih pretplata – nešto manje od nula

Na prvi pogled bi se moglo zaključiti da je problem u lošoj kvaliteti proizvoda, pa “što plaćati kad ionako ne vrijedi”, no taj argument ne drži vodu. Nekoliko višekratnika broja 30 aktivnih pretplatnika koji svaki broj uredno očekuju i investiraju vrijeme & novac pobijaju takvu tezu.

A gdje je onda problem freemiuma tj. krnjeg freemiuma modela?

Stvar je u poruci koju šaljemo prema van, tj. u prevelikom otkrivanju detalja koji u fazama pregovaranja i demonstracije “zamagljuju” percepciju i stvaraju krivi osjećaj.

U najnovijem BK PREMIUM reportu (broj 5) ima lekcija s korištenjem zamjenica u komunikaciji koja utječe na prodaju (ne samo u freemium modelu) ali i otkriva vrlo važnu poslovno okruženje koje često bude uzrok problema.

BK PREMIUM report je za određene pretplatnike već kod “ekipa u plavom sa žutim oznakama”, a svoj primjerak s nemalim brojem važnih lekcija i spoznaja možete naručiti na LINKU.

Goran Blagus
(Business klinika)

(23)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*