Naslovna Kultura Najtraženiji naslovi lijepe književnosti i publicistike u Knjižnici

Najtraženiji naslovi lijepe književnosti i publicistike u Knjižnici

123
0

Osvježite se u moru novih naslova knjiga lijepe književnosti i publicistike koje je za Vas ovo ljeto priredila Gradska knjižnica i čitaonica Slatina.

Top lista najnovijih i najtraženijih naslova lijepe književnosti:

1. LARS KEPLER: „UHODA“

Ljubitelji uzbudljivih krimića odavno su upoznali, i zavoljeli, Larsa Keplera. I znaju da je to zapravo pseudonim iza kojeg se krije švedski autorski i bračni par: književnica Alexandra Coelho Ahndoril i njezin suprug, dramaturg i književnik Alexander Ahndoril, koji su na najboljem putu da ponesu titulu najmračnijih kraljeva skandinavskih trilera. Njihov hrvatski izdavač je Fraktura, koja ih je 2012. godine i dovela u Hrvatsku, gdje su osobno predstavili roman “Hipnotizer”. Ovih dana na police knjižara stiže peti roman iz serije o inspektoru Jooni Linni, posebno uzbudljiv i zbog “uskrsnuća”, jer na kraju četvrtog romana bili smo sigurni da je sposobni i intuitivni inspektor mrtav. No, “Uhoda” (urednica Iva Karabaić, prijevod Danilo Brozović) vraća ga u igru i to na spektakularan način, a tu su i ostali likovi koje smo već upoznali u dosadašnjim romanima. I za čitatelje kojima će ovo biti prvi susret s ovim autorima i njihovim glavnim junakom jamčimo uzbudljive trenutke. U mračnom trileru, na gotovo petstotinjak stranica, autori nekoliko puta priču odvedu sasvim neočekivanim smjerom čineći tako čitanje nalik na literarnu vožnju vlakom smrti. Vožnja je to u kojoj ni u jednom trenutku ne možete predvidjeti u kakvu će tamu “vlak” zaroniti. Iako identitet serijskog ubojice doznajemo mnogo prije samog kraja romana, on ostaje podjednako uzbudljiv do zadnje rečenice, jer žrtve čak nekoliko puta moraju pobjeći iz smrtonosne zamke. No, uz sva uzbuđenja policijske potrage i mnogostrukih – vrlo okrutnih – ubojstava ovaj triler skriva i jednu uzbudljivu potpriču o tome koliko psiholozi pomažu policiji u rješavanju zločina, a koliko im mogu, samom činjenicom da su ljudi sa svim vrlinama i manama, odmoći, pa i odvesti ih na potpuno pogrešan trag.  Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/kultura/citanje-ovog-trilera-literarni-je-vlak-smrti-koji-zaranja-u-mrak-1165323 – www.vecernji.hr

2. JO NESBO: „ŽEĐ“

Policija Osla pod neviđenim je pritiskom medija i javnosti. Vrijeme im curi. Voljeli ga ili ne, svjesni su da im za razrješenje ove priče hitno treba mozak Harryja Holea. A on je svjestan da se ne smije vratiti na mjesto na kojem je već jednom umalo sve izgubio. Sve dok ne posumnja da postoji ozbiljna veza između ubojice i glavnog aktera jednog od njegovih neriješenih slučajeva. OPSESIVNO TRAŽI KRV… Kad policija pronađe truplo i druge mlade žene, Harry prelama jednu od najtežih odluka u svojem životu. Sve što ima, sve što je stekao i što misli da voli, sada mora staviti na kocku kako bi konačno uhvatio onoga koji mu je već jednom izmaknuo. I koji ga i dalje progoni.(www.ljevak.hr)

3. JULIJANA MATANOVIĆ: „VEZANJE TENISICA S JEDNOM NEPOZNANICOM“

Sveučilišna profesorica književnosti, književna kritičarka i spisateljica  Julijana Matanović svoje književne uspjehe postiže pisanjem romana za odrasle, ali i za djecu. Njezine knjige čitaju se, posuđuju i prodaju u brojkama koje uvelike nadmašuju naš prosjek. Novi roman Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom neka je vrsta „literarnog brata“ romana Rečeno – učinjeno koji u ovom slučaju prati život dječaka Leona koji se baš kao i Tinka iz prethodnog romana mora boriti sa zahtjevima škole, roditelja i okoline. Kroz likove se jasno može naznačiti kritika današnjeg forsiranja odličnih ocjena, inflacije odličnih učenika zbog čega se djeci nameće strašan pritisak pred upis u srednju školu, ali i promijenjenog odnosa učenika i roditelja prema profesorima u školi. Iako roman obrađuje teške teme današnjice, pisan je duhovitim stilom, prilagođenim za mlade, stoga se neće osjetiti opterećenost društvenim problemima koji se iščitavaju iz ovog djela. Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom izvrsna je ideja za poklon svim tinejdžerima. Ovim će se romanom ponovo oduševiti vrijedni čitatelji među mladima, a potaknut će i one koji ne čitaju da iskreno zavole knjigu. Radnja romana za djecu Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom se zbiva u sedam dana. Već u uvodu dječak Leon nas upozorava da mu od svih predmeta nešto lošije ide hrvatski jezik i književnost što posebno brine njegovu mamu. Ona je radijska spikerica i osobno ju pogađaju četvorke u rubrici za pismeno i usmeno izražavanje njezinog sina jedinca. Na nagovor svoje majke,  Leon odlazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić. Iako je u početku na sve načine pokušavao izbjeći tu nevolju u koju je upao, ipak se nađe na otoku i tamo mu se neplanirano događaju nepredviđene avanture.(mozaik-knjiga.hr)

4. KARL OVE KNAUSGARD: „MOJA BORBA“ KNJIGA TREĆA

Treći dio autobiografskog maratona norveške književne zvijezde posvećen je njegovom  djetinjstvu i pisan je, za razliku od prva dva dijela, kronološki. Karl precizno secira svoje djetinjstvo od šeste do trinaeste godine. Prvom scenom me je već kupio. Mladi bračni par se iskrcava na autobusnoj stanici jednog gradića na jugu Norveške, na samome kraju sorlandskog otoka. Naočiti muškarac i žena s četverogodišnjim sinom  i osmomjesečnom  bebom, dio puta pješače do kuće u kojoj  će živjeti dvanaest godina. Tu će živjeti 1970-ih i početkom 1980-ih godina, jedno uz drugo, u kući na Tybakkenu, sa svoje dvoje djece, svoja dva auta i svoja dva posla, dok će dječaci ići u vrtić i u školu.  U susjedstvu su im mlade obitelji s djecom iste dobi. Čovjek vrlo dominantnog izgleda je otac autora, onaj koji zasjenjuje Karl Oveov život  od početka, i čiji život i smrt  je Karl Ove opisivao u prvom dijelu svoje autobiografske trakavice.  Žena je Karl Oveova majka koju će taj isti čovjek kasnije ostaviti, dječak je Yngwe, autorov stariji brat, a beba je Karl Ove Knausgaard, sam. U ovom dijelu „Moje borbe“ Karl Ove nam osvjetljava put kad je život sinonim za otkrivanje svijeta, spoznaju straha i upoznavanje čuđenja. Opisuje nam svijet u kojem odrasli i djeca vode paralelne živote koji se rijetko isprepliću. Dirljivo je kako Karl opisuje uloge majke i oca. Zajedno su ih odgajali iako on to nikad nije tako doživljavao. Ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo je smrtni strah spram oca, uvijek i u bilo koje doba. Čak sam i ja kao čitateljica osjećala taj strah. I ja sam se bojala scena kada će se pojaviti “taj naočiti otac”. Za majku ima samo riječi hvale, ali i maglovita sjećanja. Sve ono što majke rade za svoje sinove je  Karl Oveova majka radila za svoje dječake. Uvijek je bila prisutna iako se Karl toga jedva sjeća. Njezinu prisutnost i ljubav je zasjenila očeva strogoća, hladnoća i nepravda.  Ipak majka je ta koja je spasila Karl Ovea, jer da nije bilo nje, tvrdi Karl Ove, prije ili poslije on bi samom sebi oduzeo život, na ovaj ili onaj način. (www.citajknjigu.com)

5. LUCIA BERLIN: „PRIRUČNIK ZA SPREMAČICE“

Da bi mogla uzdržavati djecu, radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima… Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti. Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča “Priručnik za spremačice” dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Prvu zbirku, “Angelova praonica”, objavila je tek 1981., iako su priče većim dijelom pisane tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. “Priručnik za spremačice” zbirka je koja daje najcjelovitiji presjek Berlinina književnoga stvaralaštva. (www.minfo.hr)

6. CHLOE ESPOSITO: „LUDA“

Ovo nije obična priča. Ovo je priča o dvije blizanke. Iako izgledaju potpuno isto, između njih postoji nepremostivi jaz. Jedna je neprilagođena i problematična. Druga je naizgled savršena. Kada, im se nakon nekoliko godina bez kontakta, putevi ponovno iskrižaju, nastaje… kako da se izrazimo… nastaje potpuni kaos. 3D kaos, kaotičan kaos, fenomenalan kaos. „Alvina Knightly prava je katastrofa: život joj nema smisla ni cilja, a jedino u čemu je doista dobra jest cuganje. Sušta suprotnost svoje uvijek savršene blizanke Beth, Alvie provodi dane na društvenim mrežama, jede kebab za doručak i nimalo se ne srami kad je osiguranje u zračnoj luci zatekne s vibratorom u torbi. Beth je udana za bogatog i zgodnog Talijana, odana majka prelijepog dječačića i od prvog dana života svačija miljenica. Jedino što je blizankama zajedničko jest – izgled. (zena.rtl.hr)

7. OLIVER JUKIĆ: „REVANCHE“

Riječ je o romanu čija radnja je smještena u malenom gradiću „S.“ u vremenu između dva svjetska rata, a vezana je uz dva meča između vječnih nogometnih rivala „Seneške“ i „Vegeške“. „Nakon više od četrdeset godina Prohaska se radi ostavinske rasprave vraća u rodno mjesto, iz kojega je odveden kao petogodišnjak poslije očeve smrti i majčine hospitalizacije. Idiličan gradić S. pod kolovoškom omarom za praškog mešetara Prohasku, ljubitelja nogometa i dobrog piva, postaje mjesto suočavanja s prešućenom stranom obiteljske povijesti, poprište održavanja revanchea dvaju lokalnih nogometnih rivala te mizanscena borbe za prevlast, gramzivosti, razarajućih strasti i bešćutnosti, koji poput sjene Prohasku slijede u, do tog ljeta 1919., izbjegnutu obiteljsku sudbinu.“ (www.radioslatina.hr)

8. E. O. CHIROVICI: „KNJIGA OGLEDALA“

Psihološki triler koji ostavlja bez daha, vrvi skrivenim znakovima i mračnim sjećanjima. Princeton, 1987.: renomirani psiholog, profesor Joseph Wieder brutalno je ubijen. New York, 25 godina kasnije: književni agent Peter Katz od bivšeg studenta bliskog ubijenom profesoru prima nezavršeni rukopis i nastoji dokučiti njegov završetak. Je li knjiga zapravo priznanje? Uz Knjigu ogledala otkrijte zašto je sjećanje najopasnije od svih oružja.

Top lista najnovijih i najtraženijih naslova publicistike:

1. HYGGE: DANSKI RECEPT ZA SRETAN ŽIVOT

Za Dansku se često kaže da je najsretnija zemlja na svijetu. Za to postoji samo jedan razlog: hygge. Ova knjiga prvo je i najvažnije djelo koje govori o danskom fenomenu hyggea, a temeljeno je na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima. Može li vas itko bolje provesti hyggeom od meika wikinga? Meik je direktor u institutu za istraživanje sreće, iz Kopenhagena, i već dugo proučava čaroliju danskoga načina života. Ova Meikova privlačna i motivirajuća knjiga pomoći će vam da uvedete hygge u svoj život! Iako se ta riječ ne može doslovno prevesti, mnogi smatraju da je hygge umjetnost stvaranja intime i duševne ugode te sposobnost uživanja u svemu što djeluje umirujuće… Kad ga doživite, znat ćete što točno znači, a sigurno ćete ga doživjeti dok čitate zanimljivu knjigu ili s prijateljima gledate omiljenu seriju, dok jedete čokoladnu tortu ili uživate u prekrasnom danu na otvorenom… (mozaik-knjiga.hr)

2. DAVID LUDWIG: „UVIJEK GLADNI“

Doktor Ludwig po struci je endokrinolog, ali ujedno znanstvenik i profesor na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za javno zdravlje Harvardskog sveučilišta. Smatra da smanjivanjem unosa kalorija postojeće se stanje samo pogoršava – um i metabolizam se hvataju u koštac i bitka je to u kojoj vi jednostavno ne možete pobijediti! Dijete koje jamče gubitak kilograma najčešće zahtijevaju smanjeni unos kalorija. Ova metoda to ne traži od vas. Mnoge očekuju da trpite glad. Ova ne. Neke nalažu mukotrpnu vježbu. Ne i ova.  Temeljena na znanstvenoistraživačkom radu Naime, oblik prehrane predočen u ovoj knjizi, tzv. Rješenje za neprestani osjećaj gladi, temelji se na posve drukčijem načinu kontroliranja tjelesne mase, koji je proizašao iz višedesetljetnog revolucionarnog, iako gotovo nezapaženog znanstvenoistraživačkog rada. Uobičajenim dijetama cilj je smanjiti tjelesne masnoće ograničenim unosom kalorija. No, takav je pristup u stvarnom životu osuđen na propast jer uklanja tek simptome, a ne i temeljni uzrok. Stoga se tijelo nakon višetjednog smanjenog unosa kalorija naposljetku buni, a nas muče neumoljiva glad, umor i osjećaj odricanja. Iako se neko vrijeme čak uspijevamo oglušiti, neizbježno nagrizaju našu motivaciju i snagu volje, pa prije ili poslije podliježemo iskušenju, a svi izgubljeni kilogrami tada se munjevito vraćaju tako da naposljetku raspolažemo s većom masom nego na samom početku dijete. (mozaik-knjiga.hr)

3. PETER A. LEVINE: „BUĐENJE TIGRA: ISCJELJIVANJE TRAUME“

Svi posjedujemo urođenu sposobnost za transformaciju traumatskih iskustava – glavno je polazište Petera A. Levine, liječnika i fiziologa koji je prije dvadesetak godina postavio revolucionarni pristup liječenju traume. Sve otada cijenjeni je autor i glavno polazište svih koji se bave traumom, bilo kao terapeuti, liječnici ili istraživači. Čovjek je životinja kojoj visoko razvijene kognitivne sposobnosti često više odmažu nego pomažu da se nosi sa situacijama u kojima bismo zapravo trebali djelovati instinktivno, u knjizi objašnjava Levine. Ne uspijevajući osloboditi energiju koja ostaje u našem tijelu zarobljena nakon traumatskog iskustva, razvijamo neželjene posljedice koje se mogu pretvoriti u fobije, anksioznost pa i delikvenciju i nasilnost. Levine postavlja intrigantno pitanje: zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? Razumijevanje dinamike koja divlje životinje čini praktički imunima na simptome traume, ključ je iscjeljenja traume kod ljudi.  Ova nas knjiga vodi kroz svijet suptilnih, ali vrlo moćnih poriva koji upravljaju našim reakcijama na životne događaje koje doživljavamo prijetećima.  Levine nudi novo i optimistično viđenje traume i čitatelju nudi niz dragocjenih uvida, ali i vježbi kojima je traumu moguće izliječiti.(planetopija.hr)

4. KREŠIMIR MIŠAK: „DUHOVNI RATNIK I BESKRAJNI KOZMIČKI ORGAZAM“

Kao netko tko je život posvetio istraživanju učenja tibetanskog budizma koja u svoj fokus stavljaju upravo ljudski um, upoznavši Šokrea bilo mi je iznimno zanimljivo naići na nekoga tko se istim područjem bavi kao istraživački novinar – direktno na terenu. U doba kada se ‘ozbiljno’ istraživačko novinarstvo ponajprije svodi na mučno istraživanje nečijeg prljavog rublja, susresti osobu koja je spremna uskočiti u duboko more vlastite (pod)svijesti, pritom opremljenu samo iskrenom radoznalošću i željom da se na licu mjesta uvjeri kako ‘živi svijest’ – pa, takve hrabre intronaute se ne susreće svaki dan. (…) Osobno držim da je glavni cilj ove knjige upravo taj – poziv na radikalno preispitivanje svega što znamo o sebi i svijetu u kojem živimo. Jednom kad se upustimo u taj proces i on postane dio osobnog iskustva, više nećemo moći živjeti od parola čiji je rok trajanja davno istekao, kao pokvarenoj robi koja na nas vreba sa svih strana. ‘Istina će vas osloboditi’ – nikada ta tvrdnja nije bila aktualnija nego dana, ali istina koja je nudi dogmatske odgovore, već istina u vidu neposrednog, uvijek živog i narastajućeg iskustva o misteriju kojeg nazivamo život, napisao je Mihajlo Pažanin u predgovoru Mišakove knjige.

5. JADRANKA KOSOR:“DAN NAKON JUČER“

Dokument vremena u kojem se sljubljuju analiza dnevnopolitičkih zbivanja, kritika političkog djelovanja i ženskog pisma iz pera Jadranke Kosor, bivše premijerke RH, a danas cijenjene političke analitičarke i najpoznatije blogerice i tviterašice među političarima – jednostavno, ali vrlo upečatljivo naslovljen “Dan nakon jučer” – pokriva vrlo širok spektar tema. Od onih dnevnopolitičkih pa do vrlo uskih, posebnih tema posvećenih odnosu društva spram najosjetljivijih skupina, navodi se u priopćenju nakladnika. “Dan nakon jučer” sabire izbor ponajboljih i svakako najrelevantnijih tekstova s autoričina bloga, ali i izbor iz kolumni što ih autorica piše za slovenski Dnevnik. (www.ljevak.hr)

6. PETER KELDAR: „DREVNA TAJNA FONTANE MLADOSTI“

Pet “Tibetanaca” očigledno je napisano u tridesetim godinama. Englesko izvorno izdanje pojavilo se 1939. pod naslovom Oko objave (nešto kao: ono što se objavljuje oku…) Izvor inspiracije Petera Keldera mogla je biti slavna Shangrilla priča koju je njegov kolega James Hilton poklonio svijetu početkom tridesetih godina. U svom romanu “Izgubljeni horizont” (Fischerovo džepno izdanje) koji je tiskan u milijune primjeraka, Hilton ukazuje na tajnu što je odlučujuće pridonijela snazi bez starenja i živosti lama iz Shangrilla, a leži u ritualnim tjelesnim vježbama. Peter Kelder preuzima nit i opisuje pustolovnu potragu upravo za tim vježbama – i njihovo otkrivanje za zapadnog čovjeka. Tajna je u nizu zapanjujuće jednostavnih, neobično djelotvornih energetskih vježbi, čiji korijeni potječu iz Yoge – ili su, možda, čak korijeni Yoge, tko zna. (www.ljevak.hr)

7. MAJKA TEREZIJA: „POZIV NA MILOSRĐE“

Dubokim i ujedno jednostavnim mudrim mislima o milosrđu i suosjećanju Majka Terezija u knjizi “Poziv na milosrđe” potiče i uči o tomu kako živjeti djelatnu ljubav u svakodnevnici učinivši vlastiti život i život naših bližnjih bogatijim i ljepšim. Tekstove za knjigu prikupio je i uredio Brian Kolodiejchuk, MC, postulator kauze za proglašenje svetom blažene Majke Terezije, poznat i kao priređivač dviju prethodnih knjiga Majke Terezije “Dođi, budi Moje svjetlo” i “Gdje je ljubav, ondje je i Bog”. Knjiga “Poziv na milosrđe” donosi i nikada do sada objavljena svjedočanstva ljudi koji su bili bliski Majci Tereziji. Svako poglavlje završava kratkim promišljanjem i poticajima, kao i prijedlozima za provođenje u život tih poticaja, te molitvom koju je Majka Terezija koristila u svojim pobožnostima. Knjiga “Poziv na milosrđe” divan je spomen na sv. Majku Tereziju, a ujedno i obogaćujući duhovni izvor za sve ljude. Dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.

8. MIRELA HOLY: „VRAŽICA NOSI PRADU, A BOGOVI KONFEKCIJU“

Knjiga Mirele Holy prikazuje hrvatsku politiku kao jedinstven pandemonij, privilegirano obitavalište zlih duhova ove zemlje. U njoj vidimo čestite konzervativce kako seksualno zloporabljuju djecu i tuđe bračne partnere bez trunke grižnje savjesti, ljevičarske ljepoduhe koji do podneva spavaju a poslije podneva propovijedaju socijalnu pravdu namještajući milijunske poslove bližnjima. Naš političar, pokazuje Mirelina knjiga, mora imati solidno razvijen mozak, iznimno široka leđa – u koja će se u prvoj krivini zabiti deseci prijateljskih noževa – puno vazelina i nosnice koje ne može razvaliti ni letalna doza bijelog praha, ali nikako i ni u kojem slučaju ne smije imati savjest, jer je tad dibidus propao. (Boris Rašeta, novinar)

Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva
Izvor: knjiznica-slatina.hr

(123)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*