Naslovna Novo Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera

47
0

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Dragovoljni rad (ili francuska posuđenica volonterstvo, volontarijat) je rad osobe koja obavlja posao za dobrobit drugih bez financijske naknade. Najčešća vrsta dragovoljnoga rada je sudjelovanje u aktivnostima nevladinih organizacija pojedinačno ili kao dio dragovoljnoga društva ili dragovoljne skupine. Razlozi za uključenje u dragovoljni rad su obično moralne prirode i ovise o individualnim pristupu sustavu vrijednosti. Uključuje se uglavnom radi pružanja pomoći drugim ljudima, kako bi se promijenio svijet koji ih okružuje na bolje.

Najznačajniji primjeri volonterskog rada u Slatini, u novije vrijeme započeli su mladi dragovoljci iz Udruge KRIK, nastavili su vrijedni pripadnici Kluba urbane kulture (KUK), a danas u tome prednjači Udruga MOTIV, Hrvatska Gorska služba spašavanja, UOSIT “Vretenac” i drugi.

 

(47)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*