Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Ljetne rasprodaje usluga (zamka & rješenje)

Ljetne rasprodaje usluga (zamka & rješenje)

17
0

Početkom ljeta postalo je uobičajeno da razni davatelji intelektualnih usluga kreću u rasprodaju nudeći izdašne popuste.

Tako za barem 50% popusta možete dobiti set webinara, ebookova, video klipova ali i seminara i treninga raznih edukatora, trenera, coacheva, gurua i kult majstora.

Prodajno se to prikladno zapakirava kao “ljetna akcija” ali nije neuobičajeno da se u takvoj komunikaciji napravi i poduži tekst kako je ljeto idealno vrijeme za učenje, kako je ljeto prilika da na jesen budete najbolji, kako je ljeto s manje stresa, kako je ljeto prilika…

Okidač koji se želi aktivirati kod potencijalnih klijenata su negativni osjećaji jer si prije nisu mogli priuštiti (financijski ili vremenski) neku od usluga i sada će ugrabiti priliku…

…a, okidač zbog kojeg davatelji usluga rade ovakve “akcije” je u postavci kako je ljeto doba s manje poslovnih prilika i kako je bolje uprihoditi barem nešto malo novaca, nego ništa.

Ovako logički pojašnjeno i secirano, sve to ima smisla ali… u praksi to baš i nije toliko uspješno, štoviše, često bude pogubno za poduzetnike koji se uzdaju u takvu prodajnu tehniku.

Zamka ovakvog nastupa je u tome što rušite vrijednost i kredibilitet svojih usluga.

Potencijalni klijenti će takvo sniženje shvatiti kako je originalna cijena bila prenapuhana ili kako će za ovu cijenu dobiti manju kvalitetu, dok ćete vi imati problema vratiti originalnu cijenu ili ćete se “zabetonirati” na sniženoj cijeni.

I tu je taj važan moment na koji treba obratiti pažnju ako se odlučujete za “ljetnu rasprodaju”.

Ono što možete primijeniti u praksi je tehnika koju rade veliki trgovački lanci s odjećom. Naprave ljetnu rasprodaju svega i svačeg ali u isto vrijeme u jednom dijelu dućana izlože novu liniju za koju POPUSTI NE VRIJEDE i koja će biti aktualna ove jeseni.

Istom analogijom možete vezati i vi svoje usluge na rasprodaji tj. stavite postojeću ponudu na rasprodaju (ne zaboravite na ograničeno vrijeme) dok u isto vrijeme imate u ponudi nadograđenu verziju po punoj cijeni.

Zgodno, zar ne? Primijenite gornju tehniku ako ste “rasprodaja poduzetnik” radi boljih prodajnih rezultata ili jednostavno ne pružajte usluge preko ljeta i fokus stavite na punjenje baterija i nova rješenja koja ćete predstaviti na jesen.

 Goran Blagus
(Business klinika)

 P.S. Ako još uvijek niste “zapratili” facebook grupu Business Klinike, svakako to napravite što prije, jer tamo možete naći dodatne tehnike, vještine ali i ideje kako unaprijediti svoj biznis. LINK

(17)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*