Naslovna Kultura LADO u Slatini

LADO u Slatini

209
0

Korizmeni koncert GOSPIN PLAČ najboljeg ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO izveden je u 21. ožujka 2018. godine, u crkvi Blaženog Ivana Merza u Slatini.

Potporu ovom koncertu pružila je Turistička zajednica i grad Slatina čiji je gradonačelnik Denis Ostrošić i nazočio koncertu.

U prepunoj, novoizgrađenoj crkvi izvrsne akustike, užitak slušanja pružilo nam je 40- tak profesionalnih pjevačica i pjevača pod dirigentskom palicom maestra Dražena Kurilovčana. Izvedeno je 19 tradicionalnih korizmenih napjeva iz svih krajeva Lijepe naše od Hvara, Trogira, dalmatinske Zagore, Međimurja, Zagorja, Podravine do Slavonije i Baranje.

Vrhunski izvođači potvrdili su on što je župnik Nikola Jušić u završnoj zahvali naglasio da su te pjesme proizašle iz srca hrvatskog puka kroz stoljeća koji se u svojoj svakodnevnoj muci mogao poistovjetiti i razumjeti pregorku muku Majke Marije zbog sudbine njenog Sina na križu.

Danas nas kao pojedince i narod ne muče takve egzistencijalne muke, pune stradanja i neizvjesnosti kao naše pretke prije 70 i više godina, te minulih stoljeća.

Zato nam preostaje nam barem kroz dramatičnost i ljepotu izvedbi ovih vrsnih umjetnika pokušati na duhovoj razini osjetiti barem djelić svih tragičnih, ali hrabrih i ponosnih sudbina naših predaka koje su utkane i u naše živote kao amanet traženja istinskih vrijednosti bez kojih se ne dolazi bez križa. Sva pohvala organizatorima i izvođačima na vrhunskom duhovnom i kulturnom događaju koji nas je oplemenio u našoj Slatini.

Vladimir Jelenčić

(209)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*