Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Kreativni nered ili samo…

Kreativni nered ili samo…

20
0

Upoznao sam jako puno poduzetnika i njihovo radno okruženje, te mogu bez velike mudrosti zaključiti kako postoje samo krajnosti po pitanju urednosti radnog stola:

  1. Minimum da manje ne može biti
  2. Hrpa papira, knjiga, bilješki, računala, olovaka, opreme…

Navodno postoje oni koji “plivaju” između 2. i 1., no ako ćemo iskreno, to su samo ovi iz 2. koji su se naljutili ili ih je ulovila kriza pa žele napraviti zaokret. Isto vrijedi i za ekipu koja je u 1. i onda kao “žele biti cool” pa se opuste i budu “neuredni”, no ubrzo se oni vrate svom minimalizmu.

No, vratimo se ekipi iz 2. i razlozima zašto su zatrpani svime i svačime, te koja je to tajna sila da se ponašaju kao hrčak.

Često je objašnjenje kako se tu radi o “kreativnom neredu” i kako takvi ljudi JAKO dobro znaju gdje im se što nalazi. Oni imaju neki svoj sustav koji nitko ne razumije i najgore što im možete napraviti je da im pokvarite raspored.

Računi za platiti su na hrpi desno gore, dopisi su lijevo u sredini, negdje iznad njih je elaborat, ovdje su privatne stvari i slika obitelji, punjač mora biti ovdje jer idem na put, USB stickovi imaju važne stvari na sebi, olovke uvijek trebaju…

Ukratko – sve moraju imati u vidnom polju jer im to daje OSJEĆAJ KONTROLE.

Ako se nešto desi, mogu brzo reagirati, mogu se brzo snaći… “tu je negdje”

Ako je tu negdje blizu, znači da mu uskoro moraju dati pažnju. Ne znaju kada, no ako je tu negdje, znači da se s time uskoro treba pozabaviti. Kada? Pa bude već jednog trenutka.

I tu dolazimo do onog presudnog i onog glavnog zbog čega nam je stol u neredu (a onda često i misli), a to je STRAH DA ĆEMO IZGUBITI KONTROLU.

Ako nije u vidnom polju, veća je šansa da ćemo zaboraviti…

A tu onda dolazi ekipa iz 1. i njihova “tajna” – sustav organizacije na koji se mogu osloniti bez straha da će izgubiti kontrolu.

Ovi iz 1. su puno efikasniji i produktivniji (pod uvjetom da se ne radi o psihološkom poremećaju urednosti & minimalizma) jer svoje vrijeme i energiju usmjeravaju na najvažniju aktivnost. Pa kad njih završe idu na drugu, pa treću i tako redom…

Što je u konačnici bolje? Ovisi o vašoj preferenciji i osobnosti, no ako ste se prepoznali u 2. i željeli biste ipak završiti nešto više poslova (barem 30% više), onda si za početak složite sustav povjerenja i maknite stvari iz vidnog polja.

Goran Blagus
(Business klinika)

P.S. Jeste li znali da na www.business-klinika.com možete naći arhivu popularnijih tekstova Business klinka newslettera? Bacite pogled što je danas aktualno ili još bolje, podijelite informaciju o tome s prijateljima i poznanicima za koje mislite da im ovakvi sadržaji mogu biti korisni. 

(20)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*