Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Komunikacijski kanal (miris)

Komunikacijski kanal (miris)

20
0

Što wikipedia kaže na temu osjetila:

Podatke o važnim svojstvima iz okoline čovjek prima pomoću svojih osjetila: vida, sluha, dodira, okusa, njuha, hladnoće i topline, bola te kinestetičkih osjetila. Svako je osjetilo specijalizirano za neko određeno svojstvo okoline koje na osjetilo djeluje svojom energijom. To svojstvo ili energija koju registrira naziva se podražaj

Uobičajena tema različitih savjetničkih novina, blogova, webova, coacheva, konzultanata i sličnih likova je kako vam za uspješan biznis treba prikladna komunikacijska poruka koja se isporučuje kroz prikladan komunikacijski kanal.

I onda imate različite USP, UVP, UPP… koji u jednoj, dvije ili nekoliko više rečenica, (pokretnih) slika, zvukova i što sve ne, trebaju izazvati emocije kod (potencijalnog) klijenta, pa će vaš biznis procvjetati.

Načelno sve to ima smisla ali mnogi poduzetnici često upadne u zamku gdje se forsira samo jedan ili dva komunikacijska kanala – vid i sluh.

  • web stranica (vid i eventualno sluh)
  • letak, prospekt (vid, dodir)
  • usmena preporuka (sluh i eventualno vid)

Ako se samo na trenutak vratite na “definiciju” osjetila s Wikipedija, onda ne treba biti pretjerano bistar i shvatiti kako često preferiramo jedan ili dva kanala, dok ostale odbacujemo i time si umanjujemo šansu za poslovnom suradnjom ali i percepcijom nas kao potencijalnog partnera.

Sve nas ovo na kraju i dovodi do današnje teme tj. podsjetnik kako uz malo uloga možete i trebate aktivirati druge komunikacijske kanale, a danas stavljam naglasak na njuh.

Da ne bi ispalo da se ovdje radi samo o tome kako vi kao osoba mirišete, osjetilo njuha se može koristiti i na druge načine:

  • miris uzorka
  • mirisi koji se šire tijekom demonstracije
  • miris koji će odašiljati krajnji proizvod
  • miris kataloga / letka / poklona
  • miris radne okoline
  • miris vas samih

Mudro složena prodajna koreografija uzima u obzir korištenje mirisa, pa se tako namjerno “pušta miris proizvodnje” u ured direktora kako bi se pokazalo da smo siguran i stabilan partner i “proizvodnja šiba 100 na sat”.

Ili slučajevi autosalona s pametno postavljenim mirisima, ugostiteljskim objektima sa strateškim puštanjem prikladnih mirisa koji izazivaju veću potražnju za pićem ili katalog za online narudžbom s okom vidljivim pozicijama uzoraka mirisa ali i strateški skrivenim mirisima u koricama ili hrptu.

I naravno, ono što velikoj većini nas pada na pamet – miris nas samih kada smo u bliskom kontaktu s drugim ljudima.

U konačnici, možete imati uslugu s najboljim karakteristikama, možete imati najniže cijene, možete imati najbolje rokove i najbolje preporuke, no ako kod prezentacije i dogovaranja posla kod druge strane izazovete neprikladan mirisni podražaj (ne nužno da smrdi) samo ćete si stvoriti ekstra problem u pregovaranju.

Ili ako ste mudro odabrali i postavili mirise, tada neke od “prodajnih prigovora” možete vrlo lako i jednostavno eliminirati ili čak možete igrati na kartu da je vaš “miris” onaj element zbog kojeg je poželjno surađivati s vama.

Za kraj, ne trebate “lijepo” mirisati, već mirišite prikladno s obzirom na okolnosti i biznis u kojem se nalazite.

Toliko za današnju epizodu te hvala na čitanju & pišemo se za nekoliko dana.

Goran Blagus
(Business klinika)

(20)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*