Ignoriranje na najjače

53
0

Jučerašnji tekst o “galebarenju” je bio pun pogodak i to dupli pogodak. Prvi pogodak je povezan s nekolicinom poruka zahvale na pojašnjenju fenomena s društvenih mreža, dok je drugi pogodak povezan s uspješno izbjegnutim galebarskim izlučevinama kao reakcija na tekst.

Samo za podsjetnik, “galebarenje” je fenomen ljudskog ponašanja u kojem pojedinac / pojedinka ostavlja destruktivni komentar na objavu na društvenim mrežama te odleprša dalje jer joj je jedini cilj i bio posrati se.

No, dok se ja ovako malo šalim i guram granice, morate biti svjesni da iza “galebarenje” modela ponašanja u nekim situacijama postoji skrivena namjera.

Galebe koje susrećete na društvenim mrežama može se podijeliti u dvije skupine: (1) glupi & zatucani; (2) manipulatori.

Fora s manipulatorima i kako podvaljuju svoje teze je u tome da “vas pos*ru samo malo” i onda uvjeravaju da to nije ništa strašno i da je to ok i da morate sagledati njihovu poziciju.

Ubacuju mini teze i neke nove elemente te traže da sagledate svoje stavove s drugih pozicija i onda ono najvažnije – uvjeravaju vas da neke stvari niste sagledali jer ste si nešto umislili.

Pritiskom i ponavljanjem na tom umišljanju, da možda to i nije tako kako ste prezentirali, da stvari koje znate možda i nisu onakve kakve mislite da jesu… počnete sumnjati u svoje stavove, svoja uvjerenja i u ekstremnom slučaju – sebe samog.

Ukratko, pojam koji stoji iza ovakve metode manipulacije zove se GASLIGHTING.

Trenutno nema mjesta ni vremena da ulazim u detalje tehnike, barem ne za sada, no kako se gaslighting koristi (sic) i kako se obraniti od njega najbolje je krenuti s “google is your friend” , ali svakako bacite pogled i na youtube gdje ima zgodan film po kojem je dotična tehnika i dobila svoje ime.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ignoriranje je NAJBOLJE oružje i rješenje za obranu od gaslighting metode manipulacije, a ako oko njega gradite svoj poslovni model, znajte kako je ignoriranje ipak među težim ljudskim vještinama.

p.p.s. Business Klinika PREMIUM report je ušao u finalnu fazu izrade, te u narednim danima možete očekivati nešto više prodajno-marketinških poruka o njemu. Set iznimno važnih tema, hrpa konkretnih uputa i naravno – nešto vezano uz tehnike manipulacije & pregovaranja nije moglo, a da ne stavim u report 🙂

(53)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*