Naslovna Novo Građani oprez – Prevartanti uzeli novac starijoj osobi

Građani oprez – Prevartanti uzeli novac starijoj osobi

246
0

Jučer, 16. svibnja 2017. godini, u dopodnevnim satima u Slatini, nepoznati počinitelji su počinili kazneno djelo prijevare nad starijom osobom.

Naime, istoga dana oko 10 sati, 84 – godišnju staricu je putem telefona nazvala muška osoba koja se predstavila kao policajac i rekla joj da ima informaciju da u kući posjeduje krivotvorene novčanice, koje je dobila u banci, te da će nje doći policijski službenik, koji će provjeriti novac. U kratkom vremenu ubrzo je do njezinog stana došao nepoznati muškarac u civilnoj odjeći, koji se starijoj gospođi, predstavio kao policajac, te od nje zatražio novac koji ima u kući. Nakon što je starica donijela više od 10.00 kuna u raznim apoenima i novčanicu u eurima, prevarant je od nje zatražio i osobnu iskaznicu, a kada je starica otišla u sobu i donijela osobnu iskaznicu prevarant je pobjegao iz stana zajedno s novcem. Zaprimljena je kaznena prijava.

Napomena:

U proteklih nekoliko godina, kako na području Republike Hrvatske, tako i na području Županije virovitičko – podravske, pojavljuju se sve učestalije i raznovrsnije prijevare i krađe nad starijim osobama.

PU virovitičko-podravska je u više navrata putem pisanih priopćenja prema medijima, kao i javnim nastupom preko radija, upozoravala građane da ne nasjedaju na razne trikove prevaranata, koji raznim prijevarnim načinima i dosjetkama, kradu ili uzimaju novac građanima, većinom starije životne dobi.

Shodno tome, izrađeni su plakati i letci, koji su podijeljeni starijim osobama diljem Županije virovitičko – podravske, kako bi bili što bolje informirani o vrstama prijevara, koje upotrebljavaju prevaranti kada im dođu na kućni prag ili im nazovu telefonom.

Svejedno ima i onih građana do kojih ta upozorenja nisu došla pa stoga ponavljamo – kako se zaštiti od sve većeg broja raznih prevarantata: 

  • Ne pristanite na nagovaranja raznih osoba putem telefona ili osobno, kako će vam oni u ime neke tvrtke, oprostiti Vaš novčani dug do 10.000,00 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke.
  • Mogući oprosti dugovanja, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, već će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drugačiji način.
  • Ne vjerujte osobama, koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi Vam učinili nekakvu uslugu, jer djelatnici banaka bi svoje klijente pozvali u banku, a ne novce provjeravali u vašoj kući!
  • Takove osobe ne puštajte u svoje domove, a da se prethodno i pouzdano ne uvjerite o kome je riječ, jer oni su vjerojatno došli s namjerom da vas prevare!
  • Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), ili „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku da budete prevareni!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192!

Glasnogovornik
Josip Štajdohar

(246)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*