Naslovna Novo Glasnici istine na 9. memorijalnom maratonu Vukovar – Tovarnik

Glasnici istine na 9. memorijalnom maratonu Vukovar – Tovarnik

64
0

08. listopada 2017. godine, održana je 9-ta memorijalna utrka utrka, koja se održava u čast jedinom ubijenom katoličkom svećeniku u domovinskom ratu, kao i ostalim 662-a svećenika likvidiranih tijekom i nakon II. svjetskog rata.

Utrku redovno organizira maratonski klub “Hrvatski Sokol” iz Osijeka i udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Prije samoga starta pokraj “Križa mučenika” na obali Dunava, uz redovnu molitvu maratoncima i ostalim sudionicima utrke obratili su se Antun Ivanković i Damir Černić (predsjedik maratonskog kluba “Hrvatski Sokol”), te sa nekoliko uvodnih rečenica i napomena o značenju ove utrke najavili start.

Sudionici utrke, kao i svake godine bili su i “Glasnici istine – hrvatski maratonci” predvođeni Zlatkom Miloševićem – N. Bukovica , Mariom i Andrejom Krznarić također iz Nove Bukovice.

Zlatko i Mario su predvodili utrku od samoga starta sa mosta “Jean – Michel Nicolier” pa sve do ulaska u groblje u Tovarniku. Ostali trkači koji su istrčali svih 27 km bili su: Ivan Nikolić iz Nemetina, Franjo Mandić iz Osijeka te Ivica Vučković iz Velike Kopanice.

Dionicu do Vukovarskog groblja istrčao je i Damir Černić (Osijek – trenutno postoperativni rekolvescent), kao i Antun Ivanković zadnjih nekoliko kilometara pred ulazak u Tovarnik.

Sudionica utrke bila je i gđa. Marijana Zoretić 72-nja Hrvatica iz Čikaga, rodom iz Lovasa, a kojoj je jedan rođak nakon pada Vukovara 1991. godine likvidiran na “Ovčari”.

Sudionici utrke kao i svake godine bili su učenici osnove škole iz Tovarnika, tako da je zajedno s njima trčalo oko 40-ak trkača. Tijekom utrke okrijepne stanice odlično su funkcionirale, a u Sotinu su trkači zastali ispred križa, podignutog na spomen ubijenih mještana od strane četnika 1991. godine, zapalili svijeću i pomolili se, te nastavili trčati srijemskim putevima “maženi” laganim povjetarcem na njihovoj 27 km-a dugoj utrci, sve do ulaska u samo groblje u Tovarniku.

Trkače je na groblju dočekao velik broj mještana, a Andreja Krznarić (hrvatska vojnikinja) s predsjednikom udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika zapalila je svijeću uz koju je odana počast svim žrtvama u domovinskom ratu iz Tovarnika.

Nakon toga čina svi nazočni uputili su se do groba mučki ubijenog od strane velikosrpske agresorske vojske vlč. Ivana Burika te uz molitvu i članove obitelji kao i neizostavnu načelnicu općine Tovarnik gđu Ružu Veselčić – Šijaković ubijenom svećeniku I. Buriku još jednom zahvali na žrtvi koju je podnio u stvaranju lijepe naše domovine Hrvatske.

Tekst: Glasnici istine – hrvatski maratoci
Fotografije: Stjepan Zec

(64)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*