Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Gerilci koji se boje zaprljati

Gerilci koji se boje zaprljati

27
0

Tamo negdje početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, pametan lik imena Jay Conrad Levinson izdao je nekoliko knjiga koje su propagirale i opisivale poslovno-prodajnu strategiju po nazovimo “gerila marketing”.

U to su vrijeme ideje i sadržaji iz knjiga bili nešto potpuno novo, neočekivano, drugačije – strategija koju trebaju implementirate male tvrtke, a uvijek su kratke s lovom za marketing i žele uzeti dio sunca velikim igračima.

Glavna postavka gerilskog marketinga (pričam za verziju iz tih godina) je bila da treba pratiti što rade veliki igrači, a onda ti kao mali ponuđač usluga radiš drugačije / suprotno. 

I budeš jako nabrijan na svaki neopravdani trošak i briješ maksimalno da pratiš svaki mogući kanal u tome koliko si uložio u njega, a koliko dobio iz njega.

Tamo negdje 1997. i ja sam jedan od onih koji je gutao Levinsona te neke od strategija uspješno implementirao u svoj tada maleni startup.

Postavka mi je bila sljedeća – prati što radi konkurencija i napravi suprotno za što manje novaca ili ako je moguće – za nula novaca.

Iskreno & otvoreno, to je i dalje dobra strategija koja funkcionira i koju nije loše ne implementirati u biznis ako ste tek u fazi pokretanja biznisa i akvizicije prvih klijenata.

Od tih 90-ih godina pa do danas, gerilski marketing je jednim dijelom evaluirao (nisam detaljno čitao kasnija izdanja), no i dalje je njegova postavka da budeš drugačiji, za što manje novaca / energije i inovativnim rješenjima / porukama / kampanjama privučeš što više klijenata.

Improvizacija i gerilska snalažljivost, glavna su oružja u zauzimanju što više teritorija ili “udri gerilskom metodom na konkurenta gdje je slab, pokupi plijen, sakrij se i vrebaj sljedeću priliku”.

I sve je ovo super-truper, regularno, korisno i OK za koristiti, no problem je što danas mnogi gerilci (ili oni koji misle da su gerilci) cijeli stvar rade na potpuno krivi i neučinkoviti način.

Najočitiji primjer se može prepoznati po komunikacijskim porukama koje odašilju kroz “uobičajene kanale”:

  • Mi smo mladi tim spreman staviti potrebe klijenta na prvo mjesto
  • Za razliku od drugih, mi smo brzi, efikasni i dajemo 100% garanciju
  • Kod nas ćete biti tretirani onako kako zaslužujete i uvijek ćemo biti dostupni da riješimo svaki vaš zahtjev

Nekada, pred puno godina (kraj prošlog stoljeća) to je imalo smisla i na tome se mogao graditi biznis. Danas, kada svaka šuša na svojoj web stranici, blogu, jutjub videu, instagramu, tviteru, linkedinu pošalje takvu poruku, to kao da ste se najel tanjura obične tople vode za ručak.

S druge strane, postoje i tzv. napredni gerilci koji su skužili ovo gore, no opet KRIVO implementiraju postulate gerilskog marketinga.

Ono što oni kuže i na dobrom su tragu je to da je danas POLARIZACIJA najbolje oružje gerilskog pristupa, no kad je idu primijeniti i kada za nju treba ustrajnosti, onda posustanu.

Nekad davno gerila tehnike su davala rezultate u vrlo kratkom roku, danas, kada je polarizacija glavno oružje gerile, ipak treba malo više vremena (koji mjesec više) da bi se počeli brati plodovii.

Polarizacija traži ustrajnost i nešto malo deblje kože, ali kad je dobro postavljena i redovito “hranjena”, rezultati su i više nego fenomenalni.

U trenutno aktualnom BK PREMIUM reportu, već na prvoj stranici sam boldao riječ “polarizacija” i u nastavku opisao jednu od (gerilskih) tehnika kako je implementirati u svoj biznis.

Osjetljivim pojedincima opis tehnike se u nekim dijelovima sigurno neće sviđati i uvjeravat će prvo sebe, a onda i mene i sve ostale “da može drugačije”, no povijest i rezultati dokazuju da tehnika funkcionira i svako malo je netko od “utjecajnih” uspješno implementira, a onda se svi čudimo kao pura dre*u kako i zašto beru velike količine love.

BK PREMIUM report #5 je u distribuciji putem fizičke pošte (zato što je na papiru), ima pet vrlo korisnih tema (detalji na web) i košta nešto kuna (112.00).

Link za info & narudžbu – LINK

Goran Blagus
(Business klinika)

(27)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*