Naslovna Grad Filmovi Štrumpfovi i Ljepotica i zvijer razveselili učenike OŠ Eugena Kumičića

Filmovi Štrumpfovi i Ljepotica i zvijer razveselili učenike OŠ Eugena Kumičića

44
0

Medijska kultura u sklopu hrvatskoga jezika i književnosti svakako predviđa gledanje igranih i animiranih filmova za svaki uzrast učenika te se s time u skladu tijekom školske godine organizira odlazak u gradsko kino koje se nalazi pri Pučkom otvorenome učilištu u Slatini.

U današnje vrijeme kada su veliki Cinestar centri preuzeli kinematografiju rijetko je za očekivati da manji gradići imaju svoju kino dvoranu, a pogotovo onu koja podržava projekcije u 3D formatu. Slatina je upravo takav gradić koji je održao tradiciju kino projekcija i štoviše, omogućio svojim korisnicima uživanje u novim tehnologijama.

Da se može sve što se naumi pokazalo je i dokazalo slatinsko Pučko otvoreno učilište, Općina Csurgó iz Mađarske, Turistička zajednica grada Slatine i Vidra – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, udruživši se s partnerima u borbi za opstojnost kinematografije u malim mjestima pa su kroz međunarodni projekt u sklopu prekograničnoga programa Mađarska-Hrvatska Art CBC koji je sufinanciran sredstvima Europske unije osuvremenili postojeću kino dvoranu.

Kino dvorana obnovljena je i uređena (novi sustav grijanja, zvučni sustav, nove stolice i obnovljeni parket, digitalizirane projekcije, uređena je unutrašnjost prostora i sanitarne prostorije) kroz projekt ART CBC Slatina-Csurgó-Voćin-Virovitica koji je sufinanciran sredstvima Europske unije IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 436.682,93 eura, a bespovratna sredstva EU iznosila su 371.154,98 eura.

U suvremenoj kino dvorani koja podržava projekciju 3D filmova, učenici od prvog do četvrtog razreda 11. travnja 2017 godine. pogledali su film Štrumpfovi: skriveno selo redatelja Kellya Asburya koji već dobro poznate likove (Štrumpfeta, Lumeni, Trapavi, Hrga) vodi kroz nove avanture prepune tajni i magičnih i misterioznih događaja. Kao i svi dosadašnji filmovi o Štrumpfovima i ovaj je zanimljiv, zabava, poučan i naprosto štrumpfastičan.

Učenici od petog do osmog razreda 12. travnja 2017. uživali su u još jednoj ekranizaciji svima poznate priče Charlesa Perraulta Ljepotica i zvijer ovoga puta pod redateljskom palicom Billa Condona. Poznate likove utjelovili su glumci Dan Stevens, Emma Watson i Luke Evans. Iako je ova ljubavna priča svima poznata, svaka ekranizacija novo je zadovoljstvo čak i za najprobirljivije filmofile.

Osnovna škola Eugena Kumičića srdačno se zahvaljuje Pučkom otvorenom učilištu na dugogodišnjoj ugodnoj suradnji.

Melita Schmitz, dipl.bibl.mentor

(44)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*