Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Fama oko “ja sam ti introvertiran”

Fama oko “ja sam ti introvertiran”

39
0

Nekako se zaredalo da sve češće i češće čujem i čitam rečenicu različitih poduzetnika koja glasi –

ja sam introvertiran(a) i zato mi treba više vremena…

  •  da me tržište skuži
  •  da se pripremim za novi posao
  •  da napravim proizvod / uslugu
  •  da privučem ljude u svoju blizinu
  •  da krenem s prodajom / prezentacijom
  •  da…

Bez namjere da nekog bližeg uvrijedim, no nekako je “ja sam ti introvertiran” postala poštapalica i opravdanje zašto se nešto ne napravi na vrijeme ili zašto se nema “hrabrosti” napraviti ekstra korak u promjeni stanja u kojem se nalazimo.

Iskreno, mislim da se ovdje ne radi o introvertiranosti i ekstremnim stanjima nemogućnosti komunikacije s okolinom i drastičnim zatvaranjem u samog sebe, već o nečem sasvim drugom – prenatrpanošću različitim informacijama i nemogućnošću odabira jednog puta djelovanja.

Puno znam, puno me interesira, puno toga je u zraku i rezultata svega je što sam jako PUNO U SVOJIM MISLIMA.  Mozak slaže kockica, simulira scenarije, procjenjuje opcije, kalkulira vjerojatnosti… a ima tako puno informacija koje treba uzeti u obzir prije nego krenem.

I tu se onda dođe do davanje vlastite dijagnoze koja je jako dobra tehnika umirivanja samog sebe ili da budem malo grublji, opravdavanja samom sebi zašto nismo ovo ili ono – “pa ja sam ti introvertiran!”.

“Da sam ekstrovertiran bilo bi mi lakše u životu” ili “ove ekstrovertirane i otvorene zaboli ona stvar – blebne nešto pa tko živ, tko mrtav” su česte izjave “introvertiranih”.

Cijela ova priča oko intro ili ekstro je jedna velika zabluda i samo dobro opravdanje za veliki većinu ljudi koji imaju problema s poduzimanjem inicijative te posljedicama koje takva inicijativa može proizvesti. Jedne “zaboli ona stvar” za posljedice, a za ove druge je “strah od posljedica” blokada zbog koje se “zatvaraju u sebe” i izgovaraju “ja sam ti introvertiran!”.

Znate kako to znam? Pa tako što vam introvertirana osoba neće NIKADA sama od sebe reći da je introvertirana 🙂

“Ja sam introvertiran!” meni više zvuči kao “imam previše na pameti i ne znam kako isplivati” ili “ne znam u kojem smjeru krenuti” te mi ima puno više smisla.

Rješenje? Odaberite jedan put, bilo koji put i djelujte. Ako nije dobro, vratite se i odaberite drugi. Smanjite dotok “novih” informacija. Osvijestite kako su posljedice odluka ono što koći ljude, osvijestite kako nema savršenog stanja i osvijestite kako vrijeme prolazi i strategija čekanja je samo u rijetkim situacijama najbolja strategija.

Zapravo, budite otvoreni premi sebi i prepoznajte jeste li stvarno introvertirani ili samo “introvertirani”.

Neobična tema za današnji BK newsletter, no vjerujem da je nekima došla u pravi trenutak.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Coachevi su odlično rješenje za situacije u kojima trebate fokus i podršku u djelovanju. Javite se ako želite razmijeniti mišljenje na tu temu.

(39)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*