Naslovna Novo Europski parlament za veća prava putnika u željezničkom prometu

Europski parlament za veća prava putnika u željezničkom prometu

13
0

Danas je Europski parlament izglasao Uredbu o pravima putnika u željezničkom prometu. Na Uredbi je radila i naša europaralmentarka Biljana Borzan.

– Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima – kaže Borzan.

Prijedlog također obvezuje na prostor za bicikle te na puno informaciju kupcima karata o njihovim pravima. Uključuje sve željeznice osim gradskog prijevoza metroom i tramvajem.

– Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na sljedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obavješten o najboljim opcijama i o svojim pravima – kaže Borzan.

Prijedlog je usvojen s 533 glasa za i 37 glasova protiv.

biljanaborzan.eu

(13)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*