Naslovna Grad Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića

Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića

56
0

Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića Slatina: Nekada su listopad završavali sa 6.525 potrošena kubika plina, od danas se plinomjer zaustavio na 3.819

Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji koja je u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj VPŽ prijavila projekt „Energetska obnova Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina“, nositelja ove škole, ušteda na energentima više se nego prepolovila. Prema riječima voditelja projekta, Hrvoja Dragičevića, dok su nekada, tijekom listopada u školi trošili i do 6.525 kubika plina, ovog listopada plinomjer se zaustavio na 3.819. Ukupno se troši čak 68 posto manje toplinske energije.

– Virovitičko-podravska županija je i do sada, a tako će biti i nadalje, ulagala sredstva kako bi učenicima omogućila što bolje uvjete školovanja, a ovakvim projektima, sa sredstvima koja su se nekada koristila za grijanje, upotrijebit ćemo ih za još bolje uvjete obrazovanja sve naše djece – podcrtao je zamjenik župana Marijo Klement na završnoj konferenciji projekta ”Energetska obnova OŠ Eugena Kumičića Slatina“.

Uz zamjenika župana, konferenciji su između ostalih nazočili i Vesna Šerepac pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, kao i ravnateljica OŠ Eugena Kumičića Slatina Božica Majhen, privremeni pročelnik u Gradu Slatini Krunoslav Šarabok…

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.268.085,91 kn, a prihvatljivi troškovi su bili 3.022.460,94 kuna. Bespovratna EU sredstva su 2.720.214,85 kn, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30%, odnosno 906.738,28 kn te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 60%, odnosno 1.813.473,57 kuna. Virovitičko-podravska županija sudjelovala je s iznosom od 10 posto.

Osnovna škola Eugena Kumičića od danas ima energetski certifikat B razreda (nekada je imala C). Zgrada Osnovne škole Eugena Kumičića danas je potpuno obnovljena. Projekt energetske obnove obuhvaćao je zamjenu vanjske stolarije, te je postavljena toplinska izolacija vanjskih zidova i podova prema negrijanom prostoru. Zamijenjena je i postojeća rasvjeta s rasvjetom veće učinkovitosti (LED rasvjetom).

Sve to nudi bolje uvjete školovanja za 560 učenika razvrstanih u 35 razrednih odjela. Radove, koji su pri završetku, provodi tvrtka Iver iz Čepina, dok je stručni nadzor povjeren tvrtki Arhis iz Slatine. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

(56)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*