Dunje su krenule

20
0

Jedan od većih izazova kod izrade Business Klinika PREMIUM reporta mi je smišljanje naslova.

Kako ga napraviti da bude dovoljno atraktivan, motivirajući, zabavan i ono što smatram najbitnijim – dovoljno intrigantan da se napravi željena akcija.

Oko stvaranja efikasnih naslova postoji cijela filozofija i velika količina formula, a o nekima od njih sam i ja pisao kroz ove newslettera.

Naslov danas ima veliki utjecaj na poslovne rezultate jer većinu komunikacije s postojećim i potencijalnim klijentima vodimo putem email poruka i ono što primatelj prvo vidi je – naslov.

Često se ekipa zapetlja s naslovima i napravi cijelu filozofiju oko njih, dok je najbolji savjet i najbolja smjernica kod njihove izrade je da imate sliku što želite da primatelj poruke napravi.

Kod emaila je to i više nego jasno – da otvori poruku i pročita sadržaj.

“Otvori & pročitaj!“ ili “Obavezno pročitati!” ili “Molim pročitati!” ili “Obratite pažnju!” ili “Važno!” ili “Bitno za znati” ili …

Nema tu neke veće filozofije i mudrolije – reci / napiši što želiš da primatelj napravi i kraj priče.

No, ima situacija u kojima ipak treba uključiti nešto sofisticiranijih tehnika i gdje već komuniciramo neko vrijeme s drugom osobom, pa bi jedan “Važno!” u subjectu stvorio kontra efekt. Posebno kad bi vam svaka poruka u naslovu imala riječ “važno”.

U takvim situacijama ipak je dobro uključiti i neke druge parametre, no i dalje imajući na umu da je svrha naslova poruke stvaranje interesa i poticaj da se napravi prvi sljedeći korak – čitanje ostatka sadržaja.

U kontekstu toga, tehnike koju ja često koristim su u kategoriji “popuni rupu” tj. modificirana verzija click-bait ili pretjerana / preuveličana identifikacija s trenutnim društvenim okolnostima.

Pred par godina kada nas je počela prati financijska kriza, naslov jednog od newslettera koji je izazvao dosta kontroverze i reakcije je glasio “Dug na kreditnoj kartici!”.

Ne samo da je open rate bio među najvećima, već je bilo i uvrijeđenih dušica koje su se odjavile s liste, ali i nekoliko telefonskih poziva s pitanjem “odakle ja znam da oni imaju dug na kreditnoj kartici” i “zašto im pišem o dugu na kreditnoj kartici kada su sve podmirili”.

Da stvar bude luđa, uopće tekst nije bio o kreditnim karticama i dugovima, već o mentalnoj postavci u kojoj uživamo sada, a teret vraćanja tog užitka prolongiramo za budućnost.

U povijesti ovog newslettera je bilo već nekoliko kontroverznih i zanimljivih naslova i o tome će biti gotovo pa sigurno riječi u jednom od budućih Business Klinika PREMIUM reporta.

*****

Naslov reporta koji je krenuo ovaj tjedan u distribuciju je jedna od spomenutih kombinacija tehnika kako i što pisati u naslove, a glasi – “Jesen stiže, a gdje su moje dunje?”

Dunje su u naslovu personifikacija jako bitnih tema i vještina kojima svaki poduzetnik žonglira početkom jeseni. 

”Kako pokrenuti poslovnu ljubav” tj. reaktivirati zaspale prodajne procese i pregovore je glavna tema na nekoliko stranica, no ima tu i važnih managerskih tehnika (ono sa zamjenicama), prodajnih vještina i nekoliko “skrivenih bisera” koji će vam dati par poslovnih ideja i mnogima riješiti neke od zavrzlama.

Ukratko, link za prijavu / narudžbu je i dalje onaj stari – https://business-klinika.com/business-klinika-premium-report-by-goran-blagus/

Čitamo se preko reporta, a u međuvremenu želim uspješan ostatak dana i “vidimo” se sutra u inboxu s nekim novim naslovom (i sadržajem).

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Bilo je nekoliko upita da li se mogu naručiti stari brojevi reporta. Kako sada stvari stoje, i dalje je odgovor da nije moguće. Kako nije moguće vratiti potrošeno / izgubljeno vrijeme i kako uvijek idemo naprijed, tako isto je i s reportima. Stoga, investirajte 3,73 kn/dnevno tj. 112,00 kn mjesečno, jer u usporedbi s drugim stvarima to je ionako iznos koji potrošimo na nekoliko SMS poruka ili pola šalice kave.

p.p.s. Ako ste jedan od onih koji čita “odostraga” i traži tl; dr; – #5 BK PREMIUM reporta je vani, narudžba na linku

(20)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*