Desi se, pa što…

14
0

Mogu navesti barem četiri razloga zbog kojih sam kiksao u jučerašnjem newsletteru i nekako si umiriti emocije, no kad bolje razmislim, nimalo mi ne bi bilo lakše. Nekako nisam osoba koja pada na jeftine trikove i kužim što je u pozadini “x je krivo za y”.

Naime, i dan danas odlično funkcionira prodajni trik gdje uporno tvrdite svojoj ciljnoj skupini kako oni nisu krivi za probleme u kojima se nalaze (tehnika manipulacije naziva “žrtveno janje”).

  • Niste vi krivi što vam se baterija mobitela prebrzo troši, to je zato što proizvođači…
  • Zbog prelaganog davanja dozvola za otvaranje pekare na svakom uglu, gradska uprava je kriva za probleme…
  • Sudac, koji je sigurno potkupljen od protivnika, je krivac što smo izgubili utakmicu…

“Žrtveno janje“ i identifikacija izvora problema u nekom ili nečem drugom je nešto što nam olakšava osobni osjećaj neuspjeha i oslobađa od toga da preuzimamo odgovornost za svoja (ne)djela.

U jučerašnjem newsletteru sam usr*o naslov jer nisam dobro odradio kontrolu teksta prije slanja. I nije za to nitko drugi kriv nego ja, iako bih ipak mogao svaliti krivicu na…

Žurio sam se. Olako sam pristupio zadataku. Previše sam se opustio. Da, kriv sam. Desilo se…

Desilo se, pa što?

Baš ništa. Idemo dalje. Ne kao da ništa nije bilo, već s nekim novim znanjem i podsjetnikom da s razlogom postoje procedure i da ih s razlogom treba ponavljati i pratiti.

Zapravo, ovaj kiks me i podsjetio na staru tehniku kada zabrljamo u pregovorima i skužimo da je to bila naša greška.

… ponovno sam prošao kroz bilješke i korespondenciju, te sam uvidio da sam neke stvari krivo shvatio… 

Trik / tajna / čarolija / magija / vradžbina je u famoznoj riječi “ponovno” koja kao da resetira ono što je bilo napravljeno / izgovoreno do tog trenutka i postavlja novi početak.

Eto… jučer nije bila namjerna greška s naslovom (to je već jedna druga lekcija), već se desilo… pa kad je tako, evo prilike da “ulovite nešto novog znanja” o tehnici “žrtveno janje” i ninja trik u pregovorima s riječju “ponovno”.

Osjećam ekstra dužnost da se iskupim za jučerašnji kiks 🙂

Goran Blagus
(Business klinika)

(14)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*