Naslovna Novo „Čuvarice“ bukovačkog muzeja zajedno sa školarcima obilježile Međunarodni dan muzeja

„Čuvarice“ bukovačkog muzeja zajedno sa školarcima obilježile Međunarodni dan muzeja

92
0

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja koji se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta, a obilježen je i u Zavičajnom muzeju Nove Bukovice.


Muzeji su “riznice” u kojima se čuvaju tajne muzejskih predmeta koji progovaraju o životima povijesnih ličnosti, zanimanjima, događajima, zanatima, umjetnosti, običajima pa je i Zavičajni muzej Nove Bukovice s ciljem promicanja svoga rada primio učenike nižih razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica.

Osim vrijednog i bogatog stalnog postava, tamo su nas dočekale i članice Udruge “Bukovica u srcu”, inače “čuvarice” bukovačkog muzeja. Učenike su dočekale u “učionici”, kako to i priliči. Bake su srdačno primile goste, a svaka ih je na svoj način, pričom ili djelom, vratila u prošlost.

Baka Milka Žagar izrecitirala nam je nekoliko pjesama koje je ona u svom ranom djetinjstvu učila u školi. Djeci je najviše dojmila pjesma “Putnik” pjesnika Petra Preradovića.

Baka Slavica Čižmar ispričala je priču o Ivici i Marici na tako zanimljiv način da su učenici bili oduševljeni, dok im je baka Ivanka Medved pričala o tome kako su se djeca nekad igrala i kratila vrijeme u dugim zimskim noćima. Kao šećer na kraju, teta Mirjana Žagar ispekla im je provu s pekmezom upravo po receptu svoje bake.

Uz završnu misao kako njegujući kod djece osjećaje za prošlost, gradimo naraštaje za budućnost, učenici i učiteljice zahvaljuju svojim domaćicama, “čuvaricama” bukovačkog muzeja na kojega su vi jako ponosni.

Tekst i foto: Lidija Medved, učiteljica razredne nastave

(92)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*