Naslovna Novo Borzan dobila 800 tisuća eura za istraživanje kvalitete proizvoda na razini EU

Borzan dobila 800 tisuća eura za istraživanje kvalitete proizvoda na razini EU

45
0

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, objavila je danas kako je osigurala 800 tisuća eura iz EU proračuna za financiranje europskog istraživanja kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

– Europska komisija je u rujnu prošle godine objavila kako će raditi na razvoju metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda te je pozvala države članice da se uključe u proces. Premda je Komisija osigurala dva milijuna eura, i premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj – izjavila je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, na današnjoj konferenciji za novinare organiziranoj u zagrebačkoj Kući Europe
.
Na natječaj se javilo čak 16 država te će metodologija biti gotova u travnju. Nakon toga slijede kemijske, senzorske i druge analize i testiranja za koje je novac osigurala upravo Borzan.

– Nisam htjela da dođe do situacije da Komisija razvije metodu za istraživanje, ali ne obavi sama testiranja. Zato sam osigurala potporu za projekt testiranjau Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na nedavnom izglasavanju proračuna EU, projektu je dodijeljeno 800 tisuća eura te će Komisija već u svibnju početi s analizama. Zahtijevala sam da se obuhvati i puno kategorija neprehrambenih proizvoda za koje su analize jako skupe pa ih ja nisam mogla platiti u mom istraživanju za Hrvatsku i Njemačku – objašnjava Borzan.

Testiranja će se raditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a zatim higijenski proizvodi, kozmetika i deterdženti.

– Paralelno s testiranjem, krenut će i proces izmjene zakona na razini EU. Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za kvalitetu prehrambenih proizvoda pišem poziciju Europskog parlamenta po kojoj će Komisija predložiti novi zakon. Blisko surađujem s povjerenicom za zaštitu potrošača Verom Jourovom. Vjerujem da će rezultati europskog istraživanja biti snažan poticaj za što stroži i efikasniji zakon – zaključila je Borzan.

Zagreb, 5. ožujka 2018.

Izvor: biljanaborzan.eu

(45)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*