Naslovna Novo Anketa: Kojom brzinom vozite dok prelazite željezničku prugu?

Anketa: Kojom brzinom vozite dok prelazite željezničku prugu?

96
0

Promatranjem vozila koja prelaze pružne prijelaze stiče se dojam kako većina vozača neizmjerno pazi, čuva i voli svoje metalne ljubimce, točnije krajnike spona i amortizere.

Inače brzi i žestoki vozači tada uspore i naprosto mile brzinom od 3-4km/h dok prelaze željezničke tračnice, a zatim uslijedi vooom-brooom i vrlo često suluda vožnja u svim glavnim ulicama i na dionicama gdje policija nikada ne zaustavlja i jer nigdje nema niti ležećih policajaca, za koje smo se svi složili da ih treba na desetke mjesta u gradu.

Svjedoci smo da su naši pružni prijelazi u vrlo dobrom stanju, sa stanovišta održavanja i tehničke izvedbe (osim onog na izlazu iz Čačinaca, kod skretanja za Zdence koji je dobar ali je prilaz u obliku slova Ω).

Riječ je o prilično besmislenom čuvanju i maženju s obzirom da nema vozila u Slavoniji, koje se nije barem jednom provozalo na makadamu. Uzmimo za primjer turbo poznato izletište Jankovac. Od asfaltne ceste u Slatinskom Drenovcu do Jankovca ima više od 4 km. Zaokružimo na 4 i pozabavimo se malo matematikom.

Na samo 1 metar makadama se dogodi prosječno 4 puno snažnija udarca od onog na pružnom prijelazu, koji se u konačnici prenesu na krajnike i amortizere. Jednostavnim množenjem 4 udarca * 4.000 m * 2 (tamo i nazad) dobijemo 32.000 tup-tupova na putu od Sl. Drenovca do Jankovca.

Pitamo mi sada vas – ima li smisla tako nježno i obzirno prelaziti preko pružnog prijelaza na kojem se dogodi samo 4 malena udara? A na samo jednom kilometru makadama ih bude nekoliko tisuća!

Ako među vama ima onih koji nikada nisu išli automobilom na Jankovac, sjetite se makadama od Josipova do Kapinaca, ili makadama do Sopja do kupališta na rijeci Dravi. Ukratko svi voze po makadamu i to ne samo jednom…

Novo anketno pitanje je pred vama:

Na pružnom prijelazu:

  • malo usporim (60%, 95 glasova)
  • vozim puževom brzinom (28%, 45 glasova)
  • malo ubrzam (9%, 14 glasova)
  • vozim bez usporavanja (3%, 4 glasova)

Ukupan broj glasova: 158

Loading ... Loading ...

 

(96)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*