Naslovna Novo 7. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine

7. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine

134
0

U povodu 26. obljetnice sjećanja na 1991. godinu i progonstvo više od  dvadeset i dvije tisuće Baranjaca, te u spomen na sve poginule i nestale Baranjce u Domovinskom ratu, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ organizirala je 19.08.2017. godine, 7. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝.

Memorijalni je to maraton koji je nastao 2011. godine  na inicijativu slatinskog maratonca Pave Tutenova, Baranjca rodom iz Draža dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika 135. baranjske brigade HV-a. Na startu ovog Memorijalnog maratona  u Osijeku, s baranjske strane mosta okupilo se 15-ak  maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske od Zagreba, Koritne, Slatine, Antunovca, Josipovca, Vardarca do Osječana.

Prije starta sve sudionike pozdravili  su u ime organizatora Pavo Tutenov predsjednik udruge ˝Glasnici istine˝  te u ime grada Osijeka  Darko Nađ, predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika grada Osijeka Ivana Vrkića. Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Tako su  prvo na biljskoj cesti u Osijeku paljenjem svijeće ispred Drvenog križa odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a također kao i svake godine nekoliko metara dalje ispred Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast Stanku, Dariu i Bori.

Na ulazu u Bilje u parku već tradicionalno sudionike ovog maratona dočekuje načelnik općine Bilje Željko Cickaj sa suradnicima te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Udruga veterana vojne policije Osječko-baranjske županije, policijska udruga branitelja Baranje, HVIDR-a Bilje te mještani Bilja.

Svim poginulim Biljanima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja u parku odali su dužnu počast. Zahvalivši domaćinima na  srdačnom dočeku i riječima podrške krenuli su dalje. Već tradicionalno maratonci zastaju u Vardarcu  kod svog prijatelja Ištvana Bočkaia –Mađara koji skupa sa svojom suprugom  Elizabetom već sedmu godinu za redom u svom obiteljskom domu priprema okrjepu. U središtu Vardarca sudionike ovog maratona je dočekao Gabor Varga donačelnik Općine Bilje te su ispred Spomen obilježja poginulim Vardarčanima u Domovinskom ratu odali dužnu počast.

Iz godine u godinu ovaj Memorijalni maraton ima sve veću podršku u mjestima kroz koje maratonci prolaze te se  bivši hrv. branitelji – veterani Domovinskog rata sve više uključuju u organizaciju, a pogotovo kao logistička potpora. Dokaz tome je  zastajanje sudionika maratona u Lugu gdje im je u svome domu okrijepu pripremio Janko Papa.

Na svom putu prema Batini dočekani su u Grabovcu od strane obitelji Grofec Marije, Ruže i Mihaele koji su u izostanku svojih roditelja zbog poslovnih obveza uz pomoć Općine Čeminac te Kafe bara Danijel pripremili osvježenje i okrjepu maratoncima – prijateljima mame Marine i svoga tate Željka, redovitog sudionika dosadašnjih maratona.

Nakon degustacije baranjskih delicija i ˝punjenja gorivom˝ maratonci su se zahvalili simpatičnim sekama  Grofec te  po vrućem vremenu krenuli  dalje. Veliku podršku ˝Glasnici istine˝ imaju u Općini Kneževi Vinogradi  i udruzi branitelja općine Kneževi Vinogradi.

I ove godine ispred Spomen obilježja poginulim mještanima Kneževih Vinograda u Domovinskom ratu dočekali su ih dugogodišnji prijatelji, veterani 3. GBR Igor Keri, Božo Rastija, Tomislav Antolović i Tihomir Krajcar, te načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić pripremivši im okrjepu.

Nakon pozdravnih riječi  podrške i potpore od strane načelnika Općine  Kneževi Vinograda Vedrana Kramarića, paljenjem svijeće odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima s područja Oćine Kneževi Vinogradi.

Na ciljnom odredištu u Batini u batinskoj luci na Dunavu  sudionike 7. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝ dočekali su predsjednica turističke zajednice Općine Draž – Martina Terzić koja je u ime Općine Draž i načelnika Općine  Stipana Šašlina (ratnog zapovjednika 135. baranjske brigade) uputila pozdravne riječi i riječi zahvale svim sudionicima ovoga događaja kao i zahvala organizatorima na ustrajnosti u promicanju vrijednosti Domovinskog rata na ovaj način.

Tradicionalnim bacanjem vijenca u Dunav  simboličan odala se počast svim poginulim i nestalima Baranjcima u Domovinskom  ratu. Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu  svim sudionicima  i zaslužnima za pomoć u organizaciji i realizaciji ovog 7. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja´91˝ uručene su prigodne zahvalnice.

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije˝Glasnici istine˝ zahvaljuje svima koji su pomogli: Gradu Osijeku, Općinama: Bilje, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Draž i Sopje, DVD-u Sopje, te udrugama veterana vojne policije Osječko-baranjske županije, veterana 3. GBR ˝Kune˝, policijskoj udruzi branitelja Baranje, udruzi UHBL PTSP VPŽ Orahovica, obitelji Bočkai iz Vardarca, Papa iz Luga te Grofec iz Grabovca. Posebnu zahvalu upućujemo Darku Nađu predsjedniku odbora za branitelje grada Osijeka izaslaniku gradonačelnika Grada Osijeka Ivice Vrkića te Velimiru Macijušu, Ištvanu Bočka, Janku Papi i Miroslavu Milovukoviću koji su bili logistička podrška tijekom cijelog  trajanja maratona te Igoru Keriju, Boži Rastiji, Tihomiru Krajcaru i Tomislavu Antoloviću koji su im se priključili od Kneževih Vinograda do ciljnog odredišta.

˝Glasnici istine˝ istine zahvaljuju svojim prijateljima pristiglih na ovaj memorijalni maraton  koji su po velikoj vrućini  uz Glasnike istine Pavu Tutenova, Gorana Drakslera, Željka Nikolića iz Slatine te Sinišu Kanisa iz Našica, trčali ovaj 7. Memorijalni maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja 91˝. Duško Štrbac iz Zagreba, Mirko Ervačić iz Koritne, Ivica Lenard iz Josipovca, Zlatko Romanović iz Antunovca, Tomislav Gall iz Našica, Čaba Kerekeš iz Vardarca te Osječani Predrag Prekodravac, Robert Kasumović, Brigita Čepo (jednu dionicu) te Marijan i Mirela Iža koji su ovoga puta bili biciklistička pratnja.

Tekst: Glasnici istine
Foto:Miroslav Milovuković

(134)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*