Naslovna Novo 4. memorijalna utrka “Rosnjača ’91.”

4. memorijalna utrka “Rosnjača ’91.”

77
0

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Robert Knapić, Siniša Kanis i Željko Nikolić sudjelovali su 05. prosinca 2018. godine, na memorijalnoj utrci “Rosinjača ’91.” koji se trčala od Osijeka do Antunovca u duljini od 21 km.

U organizaciji udruge Hrvatski dragovoljac iz Osijeka memorijalna utrka “Rosinjača ’91.” se održava u znak sjećanje na 16 poginulih branitelja u šumi Rosinjača nadomak Osijeka.

Kada su 5. prosinca 1991. godine, snage JNA i četnici, nakon strahovite topničke pripreme, krenuli u konačno osvajanja grada Osijeka općim oklopno-pješačkim napadom, najjači prodor usmjerili su kroz šumu Rosinjača na južnom prilazu gradu. Zbog toga što na tom pravcu nije očekivan veći prodor srpskog agresora, položaje u šumi Rosinjača držale su samo snage ojačane desetine 106. osječke brigade HV (svega 16 hrvatskih vojnika). U neravnopravnoj borbi, pokušavajući zaustaviti prodor daleko jačeg i brojnijeg neprijatelja (u snazi oklopno-mehanizirane bojne), toga dana izginuli su svi hrvatski branitelji u šumi Rosinjača. Međutim, njihova žrtva nije bila uzaludna jer su svojim otporom na kratko zaustavili neprijatelja, omogučivši konsolidaciju obrane na drugim prilazima Osijeku. Ponajviše zahvaljujući njihovom otporu grad je toga najkritičnijega dana ipak obranjen.

Zasigurno je 05. prosinac 1991. godine bio jedan od najtežih dana u obrani grada Osijeka – rekao je Pavo Tutenov predsjednik udruge “Glasnici istine” i hrvatski branitelj u obrani grada Osijeka.

“Glasnici istine” i prijatelji svojim aktivnostima kroz organizaciju i sudjelovanje na memorijalnim utrkama neće dozvoliti da se zaborave heroji Rosinjače kao i brojni hrvatski branitelji koji su svoj život dali za Domovinu Hrvatsku.

Glasnici istine (P.T.)
Foto: Igor Toman

(77)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*